pito11 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Witam, Może jestem już za stary żeby to zrozumieć.... Prosze o pomoc w rozszyfrowaniu tabliczki z oponami i ciśnieniami... Mam GrandCoupe na oryginalnych alu 17" i opony Continental nośność 93. Na zimę chcę założyć 16", mam takie oryginalne felgi strukturalne. I teraz pytanie, bo nie potrafię zrozumieć tabliczki, czy mogę założyć opony o nośności 91, czy ta nośność przy mniejszym rozmiarze opon dotyczy tylko koła zapasowego? Z góry dzięki za pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 (edytowane) Oczywiście że możesz założyć opony o nośności 91 a nawet 89 ? Edytowane 24 Sierpnia 2022 przez athlon64x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Ta nośność dotyczy koła zapasowego - dojazdowego, na którym nie eksploatujesz samochodu z wysokimi prędkościami. Megane ma miękkie zawieszenie i założenie bardziej elastycznych opon zaskutkuje nieprzyjemnym wychylaniem się nadwozia na zakrętach. Może również pogorszyć się trakcja i pogłębić uczucie gumowatości układu kierowniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pito11 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Dzięki za odpowiedź. Biorąc pod uwagę, że zimą jeździmy raczej wolniej i profil będzie wyższy, czy efekt "pływania" będzie aż tak zauważalny? Macie jakieś własne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Opona ma być taka jak przewidział producent - i nie ma znaczenia czy jeździsz wolniej, spokojniej czy jak. Te wszystkie parametry (np. prędkości max) mają wpływ nie tylko na tą prędkość, ale i na inne parametry opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi