ASAR0 Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Cześć, nie mogę znaleźć nigdzie wystarczającej odpowiedzi na moje zagadnienie. Otóż np. na autocentrum przeglądając potencjalny samochód / wersję silnikową pojawiają się opisy parametrów silnika. Chodzi mi o głównie o niutonometry. Chciałbym się dowiedzieć jak dokładnie "czytać" rozróżniać co jest lepsze np. spotkałem się z różnymi modelami i wersjami silnikowymi gdzie nm były takie same a różniły ich obroty 280 nm przy 1500 obrotach vs 280 nm przy 2400 obrotach vs 280 nm przy 1500-4000 obrotach Co w tym przypadku. Który jest lepszy, bardziej dynamiczniejszy. Jest na to jakiś wzór, sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Bo rzadko kiedy jest pokazywana charakterystyka momentu obrotowego. Najlepiej mieć jak największy moment przy jak najniższych obrotach bo to gwarantuje sprawny start i sprawne rozpędzanie. Dlatego samochody turbo pokazują pełny moment obrotowy np od 1400-1500 obrotów bo to jest ich przewaga. Typowe samochody wolnossące mają znamionowy (maksymalny) moment ale np przy 3-4 tys obr a mało kto tak kręci te silniki. Czyli dla laika na pewno auto z 240Nm@1500 obr jest lepsze od 240Nm@2400 obr. Typowo silniki turbo mają płaską charakterystykę momentu od pewnych obrotów (akurat tutaj niskich) więc górna granica nie jest istotna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi