Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z moim scenicem 3 z 2016 roku. Kupiłem auto z niedziałającymi ledami. Moje pytanie brzmi czy można aktywować światła pozycyjne w lampach? Czy w wersji z ledami w dolnej części zderzaka wchodzi w grę tylko wymina ledów które są drogie i czego wolał bym uniknąć.

• 1 rok później...

Dzień dobry, poratuje ktoś schematem do świateł pozycyjnych przednich megane 3 2014 rok?  Żarówki, bezpieczniki w kabinie i te pod maską sprawdzone. Pozycyjne tył i podświetlenie tablicy rej. działa. 

46 minut temu, cinek28 napisał(a):

Dzień dobry, poratuje ktoś schematem do świateł pozycyjnych przednich megane 3 2014 rok?

Jeżeli masz na myśli żarówki świateł pozycyjnych w reflektorach to one mają nie świecić. Tak wymyśliła fabryka.

• +1 1

• 3 tygodnie później...

A ja mam taka sytuację - megane 3 2014 rok. Żona jadąc wczoraj w nocy samochodem uderzyła w sarnę. Nic poważnego się nie stało, poobrywały się mocowania lampy z czym sobie poradziłem ale mam problem z ledem w zderzaku. Mianowicie w ciągu dnia gdy auto jeździ tylko na ledach to ledy świecą poprawnie ale jak wieczorem auto zapala lampy to nie działa jeden led z zderzaku (właśnie ten lewy od strony uderzenia w sarnę). Gdyby był uszkodzony i nie działał w ogóle to bym kupił nowy ale pomyślałem czy jest opcja aby w ciągu dniach jeździć na ledach ale wieczorem gdy autko zapala lampy i ten jeden led nie działa móc zrobić tak aby nie świeciły obydwa? Głupio to wygląda gdy jeden świeci a drugi nie a w nocy i tak zbyt dużo raczej nie pomagają...

Edytowane przez conqest

• 2 tygodnie później...

Nie wiem jak ta lampa zbudowana jest wewnątrz, ze schematu wychodzi, że te same diody są jako dzienne i pozycyjne. Dzienne mają zasilanie z pinu 1 wtyczki lampy. Po zmierzchu pin 1 traci zasilanie, natomiast odpowiednio słabsze zasilanie idzie na pin 2 od pozycyjnych. To są dwa różne obwody. Lewe pozycyjne zabezpieczone jest bezpiecznikiem F2 pod maską. Musiałbyś sprawdzić, czy po zasłonięciu czujnika światła w szybie, środkowy pin wtyczki podaje napięcie do lampy. Jeżeli nie ma tam napięcia to do sprawdzenia bezpiecznik, jeżeli napięcie jest to uszkodzenie wewnątrz lampy.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, jeżeli dobrze rozumiem to wyklucza uszkodzenie tego leda. Spróbuje to ogarnąć jak mówisz i wtedy dam znać. Facet od którego kupiłem to auto twierdził że na 100% padł led, a mi się to wydawało dziwne bo w ciągu dnia led świeci

Na schemacie ewidentnie przewód od pozycyjnych i dziennych łączy się jeszcze przed dioda led, jasność świecenia zależy od podanego napięcia. Pozostaje jeszcze złącze za zderzakiem, zaznaczyłem zasilanie lewego pozycyjnego. Lewa lampa numer to 1758.

Zrzutekranu2025-05-07194702.thumb.jpg.d29f0947ec3f07e003bfede51bcdf33f.jpg

Zaznaczyłem zasilanie prawej lampy, lewa to piętro wyżej.