Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Naprawa niepowracającego lewarka zmiany biegów w Megane 2 (sztywny lewarek) PORADNIK

Rekomendowane odpowiedzi

1)Na początku powiem ze sam walczyłem z problemem dość długo-wymieniłem linki ale to nie pomogło.
2)Druga ważna rzecz-mechanizm odpowiedzialny za powrót lewarka na środek jest inny w SCENICU. Tam jest sprężyna przy lewarku a w M2 jej nie ma. Nie ma wiec sensu również rozbieranie konsoli środkowej co sam przerobiłem.
3)Dodam tez ze przeszukałem forum i nigdzie nie znalazłem rozwiązania.
Problem w M2 spowodowany jest przez zacinającą się tulejkę na wybieraku skrzyni biegów.
Aby się tam dostać musimy:
-wyjąć rurę powietrza łącząca dolot z przepustnica
-akumulator oraz podstawę akumulatora
-filtr powietrza
Samego wybieraka nie udało mi się wyjąc ze skrzyni pomimo odkręcenia wszystkich śrub. Jednak nie jest to konieczne.
Ja dodatkowo odpiąłem linki, które idą do wybieraka od lewarka
Sama naprawa polega na usunięciu korozji/osadów z tulejki oraz jej nasmarowaniu smarem. Ja do spolerowania osadów użyłem dremelka i tzw włosów murzyna ale można delikatnego papieru ściernego. Nie używajcie grubego papieru bo będzie szybciej rdzewieć i będzie stawiało opór. Chyba ze macie dużo wżerów.
Sam fakt/problem można sprawdzić poprzez pociągniecie do góry wybieraka (po wcześniejszym odpięciu linek). Powinien wracać do dołu.
Reszta na fotkach

20240726_152500.jpg  20240726_153524.jpg  20240726_153702.jpg  20240726_153836.jpg  20240726_154221.jpg  20240726_154457.jpg

Edytowane przez Tommi3737
  • Like 1
  • Zwycięzca 1