Skocz do zawartości

Poduszki silnika/skrzyni

matizek

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Asmo napisał(a):

nie wiem czy tam w m2 jest podporą

Jest podpora półosi w tym aucie, ale nie wydaje mi się, żeby uszkodzenia znajdującego się w niej łożyska dawało takie objawy. Mnie w M2 spotkała usterka tego łożyska, jednak objawiała się ona po prostu hałasem, takim wyciem w sumie trochę podobnym do tego, co dzieje się przy walniętym łożysku koła. Oczywiście nie wykluczam objawów jak u autora tematu, ale ja mam takie doświadczenia ze swoim M2.

Zależy jak duży luz ma ostatnio przerabiałem podobny temat uszkodzony był wewnętrzny przegub długiej półosi i właśnie łożysko było tak wyklepane że byłeś w stanie ruszać półosią góra dół 

Przyznam się teraz szczerze że zgłupiałem. Ostatnio zalałem dwa specyfiki do oleju i do baku na wyciągnięcie wody. Od tego czasu przejechałem raptem z 600km i jest jakaś zmiana. Szarpanie teraz pojawią się losowo. Na wstecznym bez zmian, nic złego się nie dzieje. Na biegach 1,2,3,4,5 raz jest to szarpanie w trochę mniejszym stopniu niz wczesniej, a za 5 minut już go kompletnie nie ma, wszystko jest w porządku - tak jak być powinno. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy te magiczne preparaty coś zmieniły... Cos się mogło "odetkac", wtryski, pompa paliwa czy cos innego? 

Teraz nie wiem co robić, miałem w planach demontować egr - w celu czyszczenia, sprawdzenia przepływomierza może jest uszkodzony czy cos nie styka... Z kolei teraz może warto wlac cos na wtryski (może one są zatkane, przykladowo jeden ruszył, a drugi zasyfiony). Jest tez opcja ze te dodatki do oleju/paliwa nic konpletnia nie zmienily/nie zmienią. Nie mam pomysłów. Czytałem, że może za to odpowiadać pedal gazu, egr, wtryski, brudny filtr powietrza gdzieś pojawiały się głosy o poloskach...

Edit.

Nie zauważyłem niektórych podpowiedzi w tym temacie. Dziś sprawę ewentualne luzy na poloskach, przegubach i sprawdzę map sensor i łożysko podpory poloski. Co do tej konstrukcji poduszki nie wykraczam ze ta z podanego linku jest lepsza niż cała gumowa (którą ja mam, nieznanego producenta). Tyle że teraz trafi się moment że tego szarpania całkowicie nie ma, a później pojawia się znowu.