Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Szyba kierowcy po domknięciu samoczynnie opada kilka cm

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Po wymianie mechanizmu podnoszenia szyby kierowcy nie mogę domknąć szyby do końca. Podczas tej czynności aku był  odłączony.

Mechanik próbował zrobić  adaptację szyby, ale bez powodzenia. Pomimo trzymania przycisku podnoszenia szyba po dojściu do górnego położenia

opada o kilka cm. Po podłączeniu kompa wyszedł błąd "przegrzanie silniczka podnoszenia szyby" I teraz mam pytanie - czy padł moduł od tej szyby, czy jest jakiś inny patent

na tą szybę. Moduł występuje razem z silniczkiem, nr z silniczka 807 31024 6R. Pacjent to Megane 3 1,6 benzyna 2015r, hands free, 4 szyby elektr.

Podpowiedzcie co robić - wymienić silniczek z modułem ?, a  może inne pomysły.

Szyby generalnie domykane są "na siłę" czyli jedzie tak długo aż wykryje duży opór mechaniczny czyli zamknięcie. Ten opór mechaniczny objawia się wzrostem prądu silnika. Pytanie czy ten sygnał przegrzania silniczka występuje stale bo to raczej niemożliwe - silnik przecie ostygnie. 

A czy to opadanie to jest jakieś takie ześlizgnięcie czy też silnik zaczyna sterować w dół? Tam jest raczej przekładnia ślimakowa która jest, powiedzmy, samohamowna więc po domknięciu szyba opadać nie może chyba że masz tam jakieś duże luzy.

Silniczek uzywka to koszt ok 100 zł - godzina pracy mechanika może być droższa więc naprawianie tego to raczej monsens

Edytowane przez Pepone

Ja mogę dodać swoje doświadczenia z identycznym problemem, ale dotyczące Megane 2 (obstawiam jednak, że za wiele w kwestii działania szyb w M3 się nie zmieniło, choć gdybam). Też spotkałem się z sytuacją, gdzie szyba od kierowcy dochodząc do górnego położenia odbijała się od niego i kilka centymetrów była opuszczana na dół. Ponowne przyuczenie czasem naprawiało problem, ale zawsze dopiero po wielu próbach i do tego efekt był krótkotrwały – problem w krótkim czasie powracał. Winowajcą w tym przypadku był moduł sterowania tą szybą. Po wymianie problem nigdy nie powrócił.

• +1 1