Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

1.5 dci k9k 724 delphi DF053 2.DEF i 5.DEF - prośba o interpretację błedów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie do końca rozumiem co oznaczają poszczególne kategorie błędów wyskakujące razem przy próbie odpalenia meganki:

DF053 (DTC008945) 2.DEF: W górnej granicy

DF053 (DTC0089DA) 5.DEF: Natężenie prądu dla dużej dawki paliwa<min.

ZdjcieWhatsApp2025-01-18o18_54.37_6d5cfd55.thumb.jpg.7d30a3817ddbe159009f10ada2948114.jpg

ZdjcieWhatsApp2025-01-18o18_54.37_3eadbedb.thumb.jpg.1c7a32df1b39ab47cd347856e74dfa29.jpg

Megan II;

1/ jaki przebieg?

2/ jaka moc?

3/ Planowanie głowicy ; dlaczego, powód??

Z wstępnych czynności to;

4/ wymiana filtra paliwa na markowy; mann, knecht, purflux,

5/ likwidacja pęcherzy powietrza pomiędzy filtrem paliwa a pompa wtryskową;

- wymiana gruszki paliwa,

6/ czy paliwo nie ma za dużo syfu, wody?

7/ czy nie ma opiłków metali w paliwie?

1. Przebieg 240k, 2007 rok.

2. 1.5 dci 86KM K9K 724, czyli osprzęt Delphi.

3. Planowanie głowicy i wymiana UPG ze względu na wydmuchanie uszczelki i przegrzanie silnika.

Może komuś się przyda - błędy w tytule wskazują na niedostateczne ciśnienie paliwa.

Po zrobieniu paru testów, podmiance 1 wtryskiwacza na używkę ciśnienie rzeczywiste mam już takie jak zadane i błędy zniknęły.
Pompa po zaślepieniu wszystkich wtryskiwaczy i wpięciu żarówki we wtyczkę regulatora ciśnienia daje na odczycie z pyclip 1600 bar.

Paliwo "świeże" podane z ominięciem filtra paliwa. Nie zauważyłem opiłków w gnieździe regulatora i na samym regulatorze ciśnienia paliwa.

Mimo tego nadal nie chce pracować i odpalać na paliwie. Na plaku przepracował 2 minuty. Może błędnie zakładam, że powinien być to cas wystarczający do odpowietrzenia układu. Zastanawiam się też nad rozpylaczami wtryskiwaczy. Może się przytkały po dłuższym pobycie poza silnikiem.

1 godzinę temu, Maksik napisał(a):

Nie zauważyłem opiłków w gnieździe regulatora i na samym regulatorze ciśnienia paliwa.

Poczytaj uważnie;  Opiłki metalu w paliwie w silniku 1,5 dci do roku 2006

Opilikimetaluwpaliwie.thumb.jpg.7a88081bd3b83b8898572d0b5aab2b1f.jpg                                  Opikimetalunaregulatorzecinieniawtrysku.thumb.jpg.09633fca585780fe2630ba91585736c6.jpg

• 2 tygodnie później...

Czytałem ten temat po zakupie meganki i jestem świadomy co oznacza układ delphi...

Wracając do tematu okazało się, że 2 wtryskiwacze (w tym jeden używany) nie działały prawidłowo mimo odpowiedniego ciśnienia w układzie paliwowym. Przy cieplejszej pogodzie jeden z nich zaczął pracować i udało się odpalić na 3 cylindrach.

Rozebrałem i przeczyściłem tylko zmywaczem obydwa i jak na razie pracują. Dziś odpalił po nocy za pierwszym razem.

Drobne pęcherzyki powietrza pokazują się na przewodzie zasilającym pompę, ale nie widzę, żeby to miało wpływ na pracę całego układu.

Edytowane przez Maksik