Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Brak zasilania / kontrolek w Megane II

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z elektryką w swoim Megane II sedan 1.5 dCi 85KM r.2007.

Ostatnio (przez kilka tygodni) podczas jazdy samochód się wyłączał (kontrolki przez chwilę migotały albo znikały) i po kilku/kilkunastu sekundach wracało do normy i jechał dalej.

A teraz samochód przestał w ogóle się uruchamiać, tzn. otwieram auto, wkładam kartę i nic się nie zapala, przycisk Start nie reaguje.

Sprawdzałem akumulator w serwisie, sprawny.

Mechanik podłączył komputer ale jakby nie było zasilania i nic nie można odczytać. Sprawdzali bezpieczniki, różne miejsca ale się poddali i nie wiedzą co jest nie tak.

Może ktoś ma pomysł skąd takie objawy?

Jak i poleca niedrogi serwis Renault w Warszawie.

Z góry dziękuję za info

M

Sprawdził bym punkty masowe, a klema dobrze jest przykręcona? Jeden gość u mnie w robocie tak miał kiedyś, megane 3, zdechła mu wjeżdżając na parking, afera bo się zepsuło, podszedłem i bez problemu zdjąłem palcami klemę, po dokręceniu magicznie się naprawiło.

Zmienić serwis od akumulatora razem z mechanikiem. Obejrzyj słupki akumulatora czy nie zmieniły koloru na czarny - mogą nie mieć przejścia. Opisywany objaw z kontrolkami bardzo dobrze wpisuje się w tą przyczynę.

Dzięki za porady, nałodowałem jeszcze raz akumulator, wyczyściłem styki, klemy, itd ale wiele nie pomogło.

Znalazłem warsztat pod Warszawą z polecenia i finalnie koszt lawety był większy od kosztu naprawy bo okazało się, że skrzynka z bezpiecznikami była zawilgocona i jak sprawdzano bezpieczniki to były OK ale co z tego jak zabrudzenia i wilgoć generowały losowe zachowanie...

Masz opadnięte podszybie? Ja pierwsze co zrobiłem po zakupie m2 to wzmocniłem to, żeby mi się nie przelewało na wspomnianą skrzynkę, + drożne odpływy, zerknij na to, bo wystarczy jedna ulewa i problem powróci