Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wyłącza się wskazówka obrotomierza i wskaźnika temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,
mam problem z moim Renault Megane 2 Sport ph2 rok 2006.

Gdy pojadę bardzo dynamicznie w zakręcie/na rondzie pojawia mi się błąd ESP i potem zaczynają się problemy z wskazówką wskazującą obroty oraz temperaturę płynu chłodniczego. Błąd ESP wyłącza się po zgaszeniu i dłuższym postoju lub skasowaniu.
Wskazówki nie działają równocześnie - opada jedna i druga i potem jak się włączają to równocześnie. Wskazówka obrotomierza czasem się zacina i zatrzymuje w jednym miejscu, potem zaczyna pokazywać faktyczne obroty.

Problem zaczyna się pojawiać po przeciążeniu, przechyleniu samochodu, gdy przewody mogą się napinać, nie stykać, może jakieś zwarcie?

Od czego zacząć weryfikację? Miałem po wymianie podniesiony poziom płynu hamulcowego i myślałem, że to przez niego mam błąd ESP, ale jest już na odpowiednim poziomie i problem nie zniknął.

Zeskanowane błędy:
DF091 - INFORMACJA O PRĘDKOŚCIO SAMOCHODU
DF101 - ŁĄCZE KONTROLI MULTIPLEKSU
DF623 - INFORMACJA Z HAMULCA PRZY ZAMYKANIU
DF410 - POŁĄCZENIE TABLICY ROZDZIELCZEJ
DF 603 - POŁĄCZENIE MULTIPLEKSOWE MODUŁU UCH
DF228 - INFORMACJE HAMULCÓW

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 :!: - Prezes

Pierwszy błąd dotyczy któregoś z czujników ABS być możeuszkodzony czujnik lub łożysko któregoś z kół.

Kolejne błędy dotyczą połączeniu ABS i licznika.

ABS może być zalewany wodą z podszybiu.

2 godziny temu, szwagier24a napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

Też myślałem o czujnikach ABS, bo może przy zmianie klocków i tarcz któryś został uszkodzony - w końcu auto ma już swoje lata. 
Wersja z wodą mało prawdopodobna, bo od ponad roku auto jedyne gdzie widzi wodę to myjnia i całą zimę stało w garażu. Łożyska z przodu raczej w porządku - z jednej strony miałem wymieniane jakieś 3 lata temu, a z drugiej nie daje żadnych oznak uszkodzenia. Z tyłu są łożyska w tarczach, więc chyba odpadają?