szybkiszymon123 Opublikowano 22 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2025 Witam serdecznie, mam problem z moim Renault Megane 2 Sport ph2 rok 2006. Gdy pojadę bardzo dynamicznie w zakręcie/na rondzie pojawia mi się błąd ESP i potem zaczynają się problemy z wskazówką wskazującą obroty oraz temperaturę płynu chłodniczego. Błąd ESP wyłącza się po zgaszeniu i dłuższym postoju lub skasowaniu. Wskazówki nie działają równocześnie - opada jedna i druga i potem jak się włączają to równocześnie. Wskazówka obrotomierza czasem się zacina i zatrzymuje w jednym miejscu, potem zaczyna pokazywać faktyczne obroty. Problem zaczyna się pojawiać po przeciążeniu, przechyleniu samochodu, gdy przewody mogą się napinać, nie stykać, może jakieś zwarcie? Od czego zacząć weryfikację? Miałem po wymianie podniesiony poziom płynu hamulcowego i myślałem, że to przez niego mam błąd ESP, ale jest już na odpowiednim poziomie i problem nie zniknął. Zeskanowane błędy: DF091 - INFORMACJA O PRĘDKOŚCIO SAMOCHODU DF101 - ŁĄCZE KONTROLI MULTIPLEKSU DF623 - INFORMACJA Z HAMULCA PRZY ZAMYKANIU DF410 - POŁĄCZENIE TABLICY ROZDZIELCZEJ DF 603 - POŁĄCZENIE MULTIPLEKSOWE MODUŁU UCH DF228 - INFORMACJE HAMULCÓW REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 23 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2025 Pierwszy błąd dotyczy któregoś z czujników ABS być możeuszkodzony czujnik lub łożysko któregoś z kół. Kolejne błędy dotyczą połączeniu ABS i licznika. ABS może być zalewany wodą z podszybiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szybkiszymon123 Opublikowano 23 Marca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2025 2 godziny temu, szwagier24a napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Też myślałem o czujnikach ABS, bo może przy zmianie klocków i tarcz któryś został uszkodzony - w końcu auto ma już swoje lata. Wersja z wodą mało prawdopodobna, bo od ponad roku auto jedyne gdzie widzi wodę to myjnia i całą zimę stało w garażu. Łożyska z przodu raczej w porządku - z jednej strony miałem wymieniane jakieś 3 lata temu, a z drugiej nie daje żadnych oznak uszkodzenia. Z tyłu są łożyska w tarczach, więc chyba odpadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi