Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dziwne dźwięki Megane 3 1.6 K4M

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam wielki problem z dziwnymi dźwiękami chyba z silnika w mojej Megance. Tutaj link z nagrania:

Krótka historia: Megankę kupiłem rok temu. Od razu był zmieniony rozrząd, pompa wody, KFZR, olej, itp. Zrobiony też serwis klimy (wymiana i dobicie czynnika, bo było mało). Przez pierwsze tygodnie wszystko było spoko. W wakacje padł kompresor klimy. Został wymieniony na nowy. Niestety, mechanik nie miał wystarczająco dużo czynnika, więc w trakcie działania klimy słychać było charakterystyczne syczenie. Mechanik twierdził, że nie ma to znaczenia, bo nawet jak będzie za mało czynnika, to klima po prostu się wyłączy. Faktycznie, jak wyłączałem klimę, to była cisza. Po pewnym czasie zauważyłem, że jak wyłączę klimę, to nadal słychać jakieś syczenie, szum, jakby bulgotanie. Ale pomyślałem, że może to znany problem ze złym odpływem wody z podszybia. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że zbierająca się woda bulgocze inaczej. W międzyczasie doszło jakieś "terkotanie". Problem jest taki, że wszystkie te rzeczy pojawiały się stopniowo, bez wyraźnego początku. Więc trudno było je wychwycić.

Co jeszcze ciekawe, nagrane dźwięki występują głównie na rozgrzanym silniku (choć na zimnym też się zdarza). Najczęściej jest to słyszalne wtedy, gdy np. wracam z pracy i zjeżdżam już w osiedlowe uliczki, gdzie jedzie się wolniej. Wtedy słychać to bardzo dobrze. Przy staniu w korku też słychać, ale mniej.

Jeden mechanik twierdzi, że to alternator lub kompresor klimy. Drugi mówi, że absolutnie nie i że to wałki rozrządu (podobno jakaś wada fabryczna tych silników). I mówi, żeby jeździć, aż padną. O bulgotaniu mówi, że to nagrzewnica i żeby też się nie przejmować.

A ja jednak trochę się przejmuję, bo wiem, że na początku silnik tak nie chodził. I na pewno nie jest to normalny odgłos.

Szukałem na forum podobnych problemów (przeglądam je od 2-3 tygodni), ale nie natknąłem się na podobny problem.

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł?

Dodam jeszcze, że nagranie jest zrobione telefonem umieszczonym na kratce nawiewu. Nawiew wyłączony. Na zewnątrz nie słychać bulgotania, trochę słychać to grzechotanie czy jak to inaczej nazwać. 

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 :!: - aniewa