Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Czy to słychać panewki? Dźwięk z rury wydechowej.

filolog

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o poradę, czy dźwięk silnika jaki nagrałem przy rurze wydechowej oznacza uszkodzone panewki? Słychać równomiernie do obrotów silnika metaliczne stukanie. Jakby kto młotkiem walił w blachę. 

Edytowane przez filolog

To co tak stuka? Słychać to na zewnątrz auta ale dość cicho. Przez rurę wydechową przenosi się wyraźne stukanie zgodne z obrotami silnika. Przy dodawaniu gazu podczas jazdy słychać wyraźne metaliczne szybkie stuki. Jak się zagrzeje to są trochę cichsze. Nie jestem mechanikiem, nie mam fachowej wiedzy.

Teraz, filolog napisał(a):

Nie jestem mechanikiem, nie mam fachowej wiedzy.

Ja jestem. Udaj się do kogoś kto może to osłuchać i ma wiedzę. Przez internet to można pizzę zamówić albo spotify posłuchać.

Liczyłem na jakąś wskazówkę, co tam tak stuka, czy być może zaczynają się panewki, a jak nie, to co to może być? Dałem nagrania. Żadnej pomocy nie uzyskałem oprócz wymądrzania się "wiedzącego lepiej". Jak się masz wymądrzać, to raczej nie pisz. Wydaje mi się, że forum jest od wzajemnej pomocy. 

Dlatego jeszcze raz proszę o jakąś wstępną diagnozę, bo metaliczne stukanie słychać tam wyraźnie. Czy to zaczyna stukać panewka, czy to być może coś innego? Wskażcie mi co to może być. Za merytoryczne wskazówki dziękuję. 

12 godzin temu, carsik napisał(a):

Udaj się do kogoś kto może to osłuchać i ma wiedzę

To jest ewidentna pomoc. 

26 minut temu, filolog napisał(a):

oprócz wymądrzania się "wiedzącego lepiej"

No właśnie nie wiem lepiej, nie prze jakieś nagranie w okolicach wydechu a nawet z okolic silnika. Czego nie rozumiesz?

• 3 tygodnie później...

Normalna praca 1.5 dci jak przyłożysz ucho do wydechu taki dźwięk jest. Jeździć dalej nie przejmować się. 

Edytowane przez piotr90

• 1 miesiąc temu...

Tylko na logikę - jak panewki miałyby Ci piszczeć skoro jest tam olej? Piski prędzej jak od paska. Z włączoną klimatyzacją też są? Trochę dziwne, że szukasz od tyłu - jak już to podeprzyj tłumik końcowy, by zblokować wybracje - jak zmieni się dźwięk to masz winowajcę.

Z tego co w nagraniu to sprawdziłbym ciśnienie w cylindrach i korekty paliwa, bo sam silnik po nagraniu nie pracuje równo.

Edytowane przez SilverGTA

• 3 miesiące temu...