filolog Opublikowano 10 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2025 (edytowane) Proszę o poradę, czy dźwięk silnika jaki nagrałem przy rurze wydechowej oznacza uszkodzone panewki? Słychać równomiernie do obrotów silnika metaliczne stukanie. Jakby kto młotkiem walił w blachę. Głos 9.mp3 Głos 11.mp3 Edytowane 10 Czerwca 2025 przez filolog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 10 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2025 Uszkodzone panewki z dźwięku przy wydechu? Hm, jakby ci tu powiedzieć, nie kombinuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filolog Opublikowano 10 Czerwca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2025 To co tak stuka? Słychać to na zewnątrz auta ale dość cicho. Przez rurę wydechową przenosi się wyraźne stukanie zgodne z obrotami silnika. Przy dodawaniu gazu podczas jazdy słychać wyraźne metaliczne szybkie stuki. Jak się zagrzeje to są trochę cichsze. Nie jestem mechanikiem, nie mam fachowej wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 10 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2025 Teraz, filolog napisał(a): Nie jestem mechanikiem, nie mam fachowej wiedzy. Ja jestem. Udaj się do kogoś kto może to osłuchać i ma wiedzę. Przez internet to można pizzę zamówić albo spotify posłuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filolog Opublikowano 11 Czerwca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2025 Liczyłem na jakąś wskazówkę, co tam tak stuka, czy być może zaczynają się panewki, a jak nie, to co to może być? Dałem nagrania. Żadnej pomocy nie uzyskałem oprócz wymądrzania się "wiedzącego lepiej". Jak się masz wymądrzać, to raczej nie pisz. Wydaje mi się, że forum jest od wzajemnej pomocy. Dlatego jeszcze raz proszę o jakąś wstępną diagnozę, bo metaliczne stukanie słychać tam wyraźnie. Czy to zaczyna stukać panewka, czy to być może coś innego? Wskażcie mi co to może być. Za merytoryczne wskazówki dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 11 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2025 12 godzin temu, carsik napisał(a): Udaj się do kogoś kto może to osłuchać i ma wiedzę To jest ewidentna pomoc. 26 minut temu, filolog napisał(a): oprócz wymądrzania się "wiedzącego lepiej" No właśnie nie wiem lepiej, nie prze jakieś nagranie w okolicach wydechu a nawet z okolic silnika. Czego nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 14 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2025 Jak by to była panewka to byś już pisał czy remontować silnik czy kupić uzywany słupek. Niestety na filmie za dużo nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr90 Opublikowano 29 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2025 (edytowane) Normalna praca 1.5 dci jak przyłożysz ucho do wydechu taki dźwięk jest. Jeździć dalej nie przejmować się. Edytowane 29 Czerwca 2025 przez piotr90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eb832 Opublikowano 5 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2025 U mnie taki dźwięk słychać w sumie patrząc na auto z boku Po lewo słychać silnik a po prawej rzegoczący wydech jakby był pusty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilverGTA Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2025 (edytowane) Tylko na logikę - jak panewki miałyby Ci piszczeć skoro jest tam olej? Piski prędzej jak od paska. Z włączoną klimatyzacją też są? Trochę dziwne, że szukasz od tyłu - jak już to podeprzyj tłumik końcowy, by zblokować wybracje - jak zmieni się dźwięk to masz winowajcę. Z tego co w nagraniu to sprawdziłbym ciśnienie w cylindrach i korekty paliwa, bo sam silnik po nagraniu nie pracuje równo. Edytowane 10 Sierpnia 2025 przez SilverGTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr90 Opublikowano 15 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2025 Silnik dobrze pracuje nic bym nie szukał i się nie przejmował. U mnie od zakupu auta tak było i teraz przy 309 tyś. dalej tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi