Skocz do zawartości

Lekkie szarpanie, wypadanie zapłonu Megane 3 2.0 Tce

Zaki11cm

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.12.2025 o 22:00, kuba37 napisał(a):

Powiem tak, ten silnik fabrycznie ma słabe wtryski.

W moim przypadku to nie jest wina wtrysków bo to samo dzieje się na benzynie i na LPG.

W dniu 23.12.2025 o 11:29, Andrzej-2010 napisał(a):

Działanie tej sondy nie wygląda dobrze

U mnie działanie sondy wygląda tak jak pokazałeś tyle, że na luzie na wolnych obrotach. To co ja wysłałem to screen zrobiony podczas jazdy przy ok. 1700 obr./min.
Sondę wymieniałem w sierpniu na nową (BOSCH) + uszczelniałem wydech więc tutaj powinno być wszystko ok. 

• 5 miesięcy temu...

Kolego zaki11cm  czy udało Ci się całkowicie rozwiązać problem z tym poszarpywaniem . Niedawno kupiłem meganke 3 z tym samym silnikiem co Ty i mam identyczne objawy . Mocne szarpnięcie przy 2000 obr. I lekkie poszarpywanie w tym samym przedziale obrotów . Zastanawiam się też nad wymianą tej sondy skoro napisałeś że była u Ciebie duża różnica . 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.8 :!: - aniewa

Cześć,

Żeby podsumować: Udało mi się pozbyć tego poszarpywania. W moim przypadku problemy zaczęły się po założeniu LPG. Tak naprawdę jeśli gazownik zrobiłby wszystko ok to myślę, że nie byłoby tego wątku. U mnie były dużo za małe dysze wtryskiwaczy gazowych i źle wystrojona mapa LPG + rozszczelniony wydech na łączeniu turbiny z katalizatorem. 

Nie wiem czy masz LPG ale na twoim miejscu w pierwszej kolejności sprawdziłbym korekty paliwowe, bo u mnie LPG rozregulowało korekty długoterminowe i dlatego szarpało też na benzynie. 

• Like 1

Już kupiłem auto z lpg kolego . 

Spradzałem korekty paliwowe krótkoterminowe i na gazie pokazuje między -10 a - 25 a na benzynie trochę mniej bo tak między -5 a - 10 .

No i na benzynie nie czuje za bardzo tego poszarpywania lekkiego ale to mocniejsze szarpnięcie na benzynie też jest . Najgorzej jest na gazie w przedziale obrotów między 1700 a 2800 jadąc stałą prędkością. 

A pisałeś też że po wymianie sondy lambda przed  katem że sporo pomogło . Bo tak się zastanawiam czy też jej nie wymienić . Ale najpierw to tak czy siak pojadę do gazownika niech luknie w instalacje lpg. Dzięki za info kolego .