kbrzeski Opublikowano 30 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2025 (edytowane) Witajcie Kochani, Czy ktoś z obecnych poratowałby mnie poradą gdzie najlepiej w Trójmieście znaleźć rzetelną osobę lub firmę, która przeprowadzi poprawnie aktualizację firmware-u/software-u silnika 1.2. TCe 130KM w Megane z 2016 roku? Chodzi o najbardziej optymalne oprogramowanie, które też pozwoli choć trochę uwolnić się od spalania oleju w tym silniku. Przebieg 150k, samochód zadbany a oleju pobiera b.dużo. Dziękuję za wszelkie adresy, nazwy firm lub telefony. Pozdrawiam Krzysztof Brzeski Edytowane 30 Czerwca 2025 przez kbrzeski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 30 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2025 Godzinę temu, kbrzeski napisał(a): które też pozwoli choć trochę uwolnić się od spalania oleju w tym silniku Zmartwię Cię, ale takowe oprogramowanie nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbrzeski Opublikowano 30 Czerwca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2025 (edytowane) Dziękuję za odpwiedź. Czytałem kilka razy artykuły, gdzie była informacja, że Renault poprawiła oprogramowanie dla tych silników, dzięki czemu obniżono ilość spalanego oleju. Chodzi mi więc o zauktualizowanie mojego oprogramowania silnika, które nie jest tym najnowszym/najlepszym. Edytowane 30 Czerwca 2025 przez kbrzeski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 30 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2025 Wiesz, artykuły piszą dziennikarze, którzy raczej mało maja wspólnego z mechaniką. To co nawet w Renault się wydawało jakoś nigdy tak do końca się zrealizowało. Jak już bierze ci olej, to nowy soft tego nie wyleczy. Możesz popróbować dodatków do oleju i paliwa, może to ruszy pierścienie, o ile nie masz dużych wżerów w gładzi cylindra coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbrzeski Opublikowano 1 Lipca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2025 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam dwie bardzo podobne Meganki, jedna nie pali oleju, druga wręcz przeciwnie. Obie mają różne wersje oprogramowania. Plan jest taki aby wgrać/zaktualizować oprogramowanie i sprawdzić czy coś się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 1 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2025 Oczywiście, warto mieć najnowsze oprogramowanie w sterowniku silnika, ja tylko próbuję ci podpowiedzieć, żebyś uniknął rozczarowania. Zresztą jest na forum temat o tym silniku, dość szeroko komentowany więc możesz sporo z niego się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi