Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

1.4 TCe zamiennik zawóru zwrotnego pokrywy zaworów

monkahead

Rekomendowane odpowiedzi

Rozleciała mi się plastikowa rurka łącząca pokrywę zaworów z gumowym przewodem z turbo oraz jeden z zaworów zwrotnych. Posztukowałem już to na nowych przewodach gumowych ale potrzebuję jeszcze uzupełnić o nowy zawór zwrotny (szaro-czarny) pokazany na zdjęciu. Niestety wygląda na to, że ta cała wiązka dostarczana jest jako jeden element, także nie mogę namierzyć identycznego zaworu do Renault. Czy będzie pasował podobny zawór zwrotny, np. z Opla, z tą samą średnicą króćców? Może ktoś już składał taki przewód i może podpowiedzieć.

20231210_122316.jpg

20250831_152134.jpg

Opel zawór fi 11.8mm.png

Złożyłem praktycznie całą wiązkę na nowych zaworach i przewodach gumowych (grubość ścianki około 3-4mm), info dla zainteresowanych:

- zawór zwrotny Febi nr 102362, 2 szt. >> na necie miał dobre opinie oraz było info, że ktoś go użył do podobnej roboty w 1,2 TCe w Clio

- 1mb przewodu gumowego zbrojonego średnia wew. fi9mm, zakres pracy ciągłej od -30C do +100C (max 125C)

- 1mb przewodu gumowego zbrojonego średnia wew. fi12,5mm, zakres pracy ciągłej od -30C do +100C (max 125C)

- 4 szt. cybantów fi8-12mm

Średnice wew. przewodów około 1mm mniejsze niż średnica króćców przyłączeniowych ale na OEM trójnikach i złączkach w 4 miejscach musiałem zastosować cybanty, bo króćce miały tam fi8mm. Cała reszta weszła na lekki wcisk, bez luzów i możliwości "lewego powietrza". Wszystko opisane na zdjęciu.

20250906_122426.jpg

20250906_122452.jpg

20250906_122455.jpg

20250906_123443.jpg

• +1 1