Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Szarpanie podczas jazdy na instalacji LPG

Marino21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono.

Pacjent to Megane III 1.4 TCe 130 km z 2011 roku z przebiegiem 186 tys. Instalacja STAG z tego roku z lutego. Dwa miesiące jazdy bez problemu, od kwietnia szarpie podczas przyspieszania, tylko na instalacji LPG. Wymienione świece, cewki, listwa wtryskowa nowa Baracuda.

Objawy:

1. Na benzynie brak jakichkolwiek objawów.

2. Po przełączeniu na gaz, na wolnych obrotach brak objawów

3. Podczas przyspieszania na LPG szarpie, że się jechać nie da

4. Po powrocie na benzynę - wyłączenie instalacji LPG szarpie.

5. Kolejnego dnia jazdy na benzynie brak szarpania - jeździ jak po sznurku

Co jest ciekawe, a dla mnie nie zrozumiałe, po wizytach u gazo speców samochód na instalacji LPG nie szarpie przez 3 dni i potem zabawa od nowa jak wyżej.

Powoli tracę cierpliwość i pomysły co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.

2 godziny temu, carsik napisał(a):

A po co mu dotrysk?

Silnik z wtryskiem bezpośrednim. Może @Marino21 nam wyjaśni którego ma Staga. Ja do tego silnika nie zakładałbym LPG.

Bez dotrysku to instalacja podająca gaz w stanie ciekłym, a to olbrzymie koszty.

Zrobiłem wiele instalacji w turbawkach i nie miałem z tym problemu. Kwestia jaki jest reduktor. Ale to tylko gdybania. W taki wypadku podłącza się interfejs do gazu oraz do diagnostyki silnika jedzie się gdzieś, gdzie można problem wywołać i nie widzę najmniejszego problemu aby to znaleźć. Przez internet to można tylko szklaną kulę odpalić. Widać raczej, że gdzieś jest prawdopodobnie problem z gazem i tylko tyle.

W dniu 1.10.2025 o 19:34, carsik napisał(a):

A po co mu dotrysk?

Co mówią ci spece?

Jeden ze specy stwierdził, że uszczelka pod głowicą padła, po takim stwierdzeniu zmieniłem gazownika

W dniu 1.10.2025 o 21:47, jabrze napisał(a):

Silnik z wtryskiem bezpośrednim. Może @Marino21 nam wyjaśni którego ma Staga. Ja do tego silnika nie zakładałbym LPG.

Bez dotrysku to instalacja podająca gaz w stanie ciekłym, a to olbrzymie koszty.

Jaki to STAG? Muszę w papierach sprawdzić, ale wydaje mi się, że jest dotrysk paliwa, ponieważ po zmianie listwy dotrysk został zmieniony z 1,5 na 1 - słowa gazownika

• 1 miesiąc temu...

Witam. 

Dla zainteresowanych. 

Po wielu pertubacjach, szukaniach i prawie remontu generalnego silnika okazało się, że na jednej ze świec odpadła ceramika, niewielki kawałek, gdzie trzeba było się przyjrzeć, że jest brak.

Po wymianie świec na nowe, sprawdzone pod kątem stanu ceramik, problem odszedł w zapomnienie

Dzięki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam