Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zmiana biegów w scenic II 1.5 dci, przy jakich obrotach?

Krzuysi

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem diesla renault megane scenic2 1.5 dci. Jest to mój pierwszy diesel i nie wiem przy jakich obrotach najlepiej zmieniać biegi, dużo znajomych mówi mi, że przy 2000 do 2500 obrotach ale ja się na tym do końca nie znam. Liczę na pomoc od innych kierowców i będę wdzięczny za odpowiedzi.

• aniewa zmienił(a) tytuł na Zmiana biegów w scenic II 1.5 dci, przy jakich obrotach?

2000 obr./min zmieniasz bieg, 1500 obr./min redukujesz 

8 godzin temu, Krzuysi napisał(a):

megane scenic2 1.5 dci

Na przyszłość to: Scenic II 1.5dci, megane i scenic to dwa różne modele :)

Megane - sedan, coupe, hb, cabrio, kombi

Scenic - Van/mini van (segmentu k)

• +1 1

3 godziny temu, mefedronoo napisał(a):

megane i scenic to dwa różne modele :)

Nie do końca. Pierwsza generacja Scenica miała jeszcze w nazwie Megane Scenic i takie napisy na karoserii. Druga generacja już tej nazwy nie mialała na klapie, zostało sam "Scenic", ale była zbudowana na płycie podłogowej Megane II i w związku z czym większość części pasowała zamiennie.

Edytowane przez sylwekdm
  • +1 1

2 godziny temu, mefedronoo napisał(a):

2000 obr./min zmieniasz bieg, 1500 obr./min redukujesz 

Na przyszłość to: Scenic II 1.5dci, megane i scenic to dwa różne modele :)

Megane - sedan, coupe, hb, cabrio, kombi

Scenic - Van/mini van (segmentu k)

Dziękuję Ci za informację ale w dowodzie pojazdu pisze Renaut Megane Scenic jak napisał użytkownik sylwekm 

• +1 1

27 minut temu, Krzuysi napisał(a):

Renaut Megane Scenic

Też tak miałem w dowodzie rejestracyjnym przy drugiej generacji Scenica:

"Megane Scenic" to dawna nazwa i określenie, które odnosiło się do minivana marki Renault, który początkowo był piątą odmianą nadwoziową modelu Mégane, zaprezentowaną w 1996 roku. Z czasem model ten usamodzielnił się, stając się osobną linią produkcyjną pod nazwą "Scénic". Scénic jest znany jako rodzinny, przestronny samochód z regulowanymi siedzeniami i dużym bagażnikiem.

Kluczowe informacje:

Początki: Model Scénic pojawił się po raz pierwszy w 1996 roku jako wersja Mégane.

Nazewnictwo: Wcześniej samochód nosił nazwę Renault Mégane Scenic, ponieważ był integralną częścią gamy Mégane.

Edytowane przez sylwekdm