Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane IV 1,6 Hybrid

djb

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam opinii o wersji hybrydowej MIV (silnik, skrzynia biegów i napęd hybrydowy - spalanie, trwałość aku). Obserwuję auto z 2021r z przebiegiem 100 000km. Czy warto przesiadać się z 1,4tce 2010r z którego jestem bardzo zadowolony.

Edit: Jednak sobie daruję. Przeczytałem test i ogólnie skrzynia porażka 😉. Chyba że ktoś ma coś do dodania. 

Edytowane przez djb

• djb zmienił(a) tytuł na Megane IV 1,6 Hybrid

A co chcesz wiedzieć?

Co to znaczy skrzynia porażka? Jest lag przy zmianie biegów.... ale ona zmienia bieg 2-3 razy w czasie jazdy.

Jak chcesz to chętnie opowiem po roku używania. 

Pooglądaj na youtube testy:

Na nich się przygotowywałem do kupna tego auta.

Musisz się zastanowić czego oczekujesz od tego auta. 

Jeśli masz gdzie się ładować w domu i ładujesz się w taryfie nocnej a do tego jeździsz codziennie do 40km a jednak chcesz mieć możliwość od czasu do czasu pojechać w trasę i spalić ok 5.5-6.5l/100 to jest to idealny wybór - i tylko wtedy w ogóle rozważałbym zakup hybrydy plug-in.

Ja mam raptem 45kkm przejechane i mam opcję bliźniaczą do tej z drugiego testu i serio da się w tym aucie zakochać.

Zalety: Wygoda, cisza, wykończenie wnętrza, niskie spalanie, dynamika silnika elektrycznego, do 40-50km na jednym ładowaniu, harmonogram ogrzewania/chłodzenia - koniec z drapaniem szyb a rano wsiadasz do ciepłego wnętrza.

Oczywiście ma wady: bardzo słaba moc silnika spalinowego, jak się włącza to dopóki jest zimny to jego kultura pracy jest taka sobie, skrzynia jest kłowa - to znaczy że nie ma sprzęgła ciernego i dlatego zmiany biegów zajmują trochę czasu bo się wszystkie prędkości obrotowe musza zgrać, potencjalny problem z uszczelnieniem wałka między skrzynią biegów a silnikiem elektrycznym - u mnie wymieniony w ASO podczas akcji serwisowej.

Jak chcesz jakichś konkretów to pytaj śmiało