Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zablokowany hamulec postojowy i błąd ruszania pod górę po wymianie akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Auto: Megane Signature Nav dCi 2017 1.461cc

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, bo skończyły mi się już pomysły.

Problem zaczął się po świętach – wsiadłem do auta, silnik odpalił bez problemu, ale pojawił się komunikat o zablokowanym systemie wspomagania ruszania pod górę (Hill Holder).

Znalazłem informacje, że przyczyną może być niskie napięcie. Sprawdziłem akumulator – faktycznie był do wymiany.

Następnego dnia zamontowałem nowy, ale błąd nie zniknął.

Co gorsza, po otwarciu drzwi auto piszczy i wyświetla komunikat „zatrzymaj samochód”, a hamulec postojowy trzyma cały czas.

Co już sprawdziłem/zrobiłem:

1. Sekwencja adaptacji: Próbowałem procedury na włączonym zapłonie (trzymanie przycisku 10s w dół i 10s do góry, powtórzone 3 razy). Słychać, że oba silniczki pracują przy zaciąganiu i odpuszczaniu, ale hamulec fizycznie nie puszcza kół.

2. Twardy reset: Odłączyłem klemę od akumulatora, po czym ponownie spróbowałem sekwencji z przyciskiem – bez rezultatu.

3. Diagnostyka OBD: Podłączyłem samochód pod komputer, ale nie widzę żadnych błędów, które mógłbym usunąć lub które nakierowałyby mnie na rozwiązanie.

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i rady, jak to ugryźć.

Edytowane przez sparrow007

Pełna diagnostyka to tylko przy pomocy CLIPa. Silniczki, jeśli chodzą jak twierdzisz, nie są problemem czyli to nie hamulec postojowy. Samochód do podniesienia, koła do zdjęcia. Sprawdzić czy tłoczki w zaciskach da się ruszyć. Bardzo możliwe, że problem będzie z pompą ABS.