Skocz do zawartości

Scenic 3 pH 3 1.5dci 110 koni - falowanie obrotów po mroźnej nocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam Scenic 3 ph3 1.5 dci 110 koni 2014 rok, oznaczenie silnika k9k 636.

Przesyłam link do filmu z pracą silnika po odpaleniu po nocy.

Proszę wziąć głośno dźwięk i obserwować procentowe wysterowanie swiec zarowych. Silnik chodzi oki póki wysterowanie swiec jest ponad 20%. Jak wysterowanie spada do 14% to silnik zaczyna falować.  Jak się całkowicie wyłączą, po  dwóch minutach jest jeszcze gorzej .

Jak i czym sprawić aby świece grzały dłużej i mocniej ?

Wszystkie czujniki temperatury widoczne w clip pokazują prawidłowe temperatury.

Link do filmu

https://youtube.com/shorts/vG9xZXkbh00?is=GU40C_eCypu7rvQy

Jesteście Państwo w stanie zmienić jakoś oprogramowanie sterownika aby dłużej I mocniej grzał tymi świecami?

Ewentualnie stwierdzić dlaczego grzeje za krótko i za słabo ?

Nie sądzę, że znajdziesz magika który zmieni czas pracy świec żarowych i wypełnienie sygnału zasilania tych świec. U mnie w trochę starszym 1,5 dci przebieg grzania świec jest identyczny. Weź pod uwagę fakt, że świece są na 4,5 V a po uruchomieniu silnika masz w instalacji 15 V. Zwiększysz napięcie to świece długo nie wytrzymają. Można eksperymentować ze wskazaniami czujnika cieczy chłodzącej bo to jest decydujący czynnik dla sterownika silnika w kwestii zasilania świec żarowych.

Masz silnik k9k 636 i podobny problem jest wałkowany kilka lat, zapoznaj się z tematem, spróbuj podanego tam rozwiązania.

Szarpanie silnikiem na zimno - 1.5 diesel - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Dokładałem już rezystor 8,2kohm zanim wymieniłem filtr paliwa i świece.  

Przed wymiana świec trochę rezystor pomagał. Po wymianie swiec i filtra zero reakcji na rezystor (mam włącznik ręczny)

A przy wysterowaniu 16% jakie napięcie idzie na świece?