Skocz do zawartości

katalizator

Sylwester123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

od czasu do czasu pojawia mi się check engine z informacją skontroluj układ wydechowy. Byłem w ASO i zrobili testy. Okazało się, że katalizator nie przechodzi testòw na wejściu i wejściu. Werdykt był jeden awaria katalizatora. Sprawdzali czujniki ale są sprawne. W Renault dokonaniu przeprogramowania komputera sterującego mieszanką paliwa. Oczywiście wykasowali błąd. Po 2 miesiącach ten sam błąd, kontrolka zgasła tego samego dnia i kolejne 2 miesiące jazda bez błędu. Dzisiaj kolejny raz kontrolka zapaliła się. Moje spostrzeżenia, samochód normalnie odpala, nie czuję by się dławił i normalnie przyspiesza. Naczytałem się, że nie wolno bagatelizować tej usterki gdyż ma to bezpośredni wpływ na turbinę i sam silnik jeśli dojdzie do wzrostu ciśnienia z powodu zapchanego wkładu katalizatora. Na dzień dzisiejszy nikt nie zajrzał do wnętrza katalizatora, dlatego nie wiem w jakim jest stanie czy to kwestia dużej ilości popiołów , czy wypalenie wkładu. Cenę w ASO wymiany katalizatora znam i nie jest to atrakcyjna oferta. Czy ktoś z Was może polecić dobry niezależny serwis, który zajmuje się diagnozą i regeneracją katalizatoròw? Wiem, że są firmy, które myją katalizatory, są też takie, które wymieniają sam wkład w katalizatorze po jego rozcięciu. Czy mieliście jakieś podobne doświadczenie i chcecie się podzielić jakimiś w Warszawie sprawdzonymi punktami, w których mogę dokonać sprawdzenia i naprawy? Każdy serwis w Warszawie, który tym się zajmuje jest dla mnie nieznany i nie mam osòb, które mogą mi jakoś doradzić.

Bardzo dziękuję za każde polecenie Warsztatu oraz porady.

Renault Megane IV. Rok 2019

silnik 1,3 TCE 115km

przebieg 111000tys km

IMG_5545.jpeg

Ja bym polecił przejrzeć się świecom i wtryskiwaczom. Nie wykluczone, że na którymś cylindrze przytkany jest wtryskiwacz. 

Stosowałeś kiedyś dodatki czyszczące wtryski czy też katalizator? Przy tym przebiegu należałoby.

Oglądany był dolot? - może wymagać już czyszczenia.

Czy przy ustabilizowanej jeździe po równym silnik delikatnie nie drga? Czuć to na drążku od biegów, po dołożeniu gazu mijają. To świadczy o niedrożności wtryskiwaczy. 

Analiza pracy sond lambda może coś podpowiedzieć. 

Ja mam auto z 18 roku, póki co ani raz nie zapaliła mi się wypalanie filtra. Przebieg mam już 82 tyś. Może to zasługa LPG?

2 godziny temu, Sylwester123 napisał(a):

od czasu do czasu pojawia mi się check engine z informacją skontroluj układ wydechowy

To nie jest informacja, która mówi że system widzi nieprawidłowości. Potrzebne są numery błędów i testy z danymi na żywo. Zdarzają się problemy z katalizatorami w tych autach, ale częściej padają różne czujniki więc jeśli chcesz czegoś się dowiedzieć, to musisz coś więcej napisać.