Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane 3 106 km skrzynia 6

Rbt86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, panie i panowie.

Mam dylemat, obecnie mam Megane 2 1.6 z LPG trasa/miasto 30/70 ale zbliża się wymiana rozrządu, kzfr i inne, a że trochę zmieniło się życie, zastanawiam się nad dCi, Megane lub Fluence.

Obecnie trafiłem na Megane 3 1.5 dCi 106 km z 6 biegów skrzynia, z 2009 r, przebieg 130k z polskiego salonu, w AAA Auto.

To taka wersja...tania, na jakiś czas, ale auto ma kupę bajerów.

Próbowałem coś znajdź na temat tego silnika, ale nic konkretnego nie znalazłem. Dziwi mnie ta 6 biegowa skrzynia, tam jest DPF z dotryskiem w cylindry czy 5 wtryskiwacz? 

Sprawdzi się na trasy stylu 60/40 trasa/miasto około 30 km.

Będę wdzięczny za opinie

Wersja na bogato, to celuje we Fluence, w roczniki około 2015-2016, 95km lub 110km z euro 6

Nie wiem za bardzo czym różnią się te dwa silniki!?

Pozdrawiam

Edytowane przez Rbt86

4 godziny temu, Rbt86 napisał(a):

Próbowałem coś znajdź na temat tego silnika, ale nic konkretnego nie znalazłem. Dziwi mnie ta 6 biegowa skrzynia, tam jest DPF z dotryskiem w cylindry czy 5

Silnik to k9k 832. Jeden z lepszych w gamie 1,5 dci. Bez DPF z bardzo dobrą skrzynią sześciobiegową. Układ wtryskowy Siemens-Continental, ma taką zaletę, że akurat w tej wersji silnika nie trzeba kodować wtryskiwaczy przy ewentualnej wymianie. Oszczędny, dobry zarówno na krótkie i długie trasy.

Ok, dzięki za info. Jestem w szoku że tam nie ma dpf'a! Po części to zaleta:)

Interesuje mnie też taka kwestia, może trochę śmieszna, ale ważna, jak długo się to nagrzewa w zimę? Dla porównania, miałem Opola 1.7 dti i w zimę przy -15 stopni w zasadzie po około 15 km dopiero dało się wyczuć jakiejkolwiek ciepło z nawiewów! Po 20 km było już ok, ale to za późno. Jeśli jest podobnie to kicha, bo dziecko rano wożę.

Wypowie się ktoś?