Skocz do zawartości

Głośna praca 1.5 dCi K9K 636

cojestkurna

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko,

Posiadam Megane III 1.5 dCi - oprócz tam kilku bolączek to dokucza mi hałas silnika. Czy w waszych autach z tym silnikiem tez jest podobnie? 

Najbardziej jest to odczuwalne przy około 2 tys. obrotów. 

Jest to taki skwierczący klekot - nie wiem czy to wtryski czy ki diabeł.

Oczywiście brak błędów itp.

• 3 tygodnie później...

Mam scenica 3 z 2014 roku z tym silnikiem i jest zauważalnie głośniejszy od scenica 2 z 1.5 106 koni 😉

W trójce wtryski już wymieniłem na fabrycznie nowe i głośności to nie zmieniło;) 

U mnie był na podwórku był Scenic II z K9K732 i pracował kulturalnie, miękko, cicho - mój K9K832 głośny, ciężki, terkoczący niczym krowi dzwonek, ale w przyspieszonym tempie.

Ja mam K9K832 (106HP) i jest według mnie cichy, a mam już prawie 409 tys. km najechane. Tata ma K9K766 (86HP) w Clio 3 i też jest w miarę. (On ma ok. 250 tys. km)

Edytowane przez JackM_101

Wszysko ogarniał mechanik. Pokazywał przez chwilę korekty to były podobne dla każdego wtrysku. Kody z wtrysków zostały wpisane. Muszę wyjeździć paliwo bo mam zalane jakieś dziadostwo do czyszczenia wtrysków bo być może to jest przyczyną - kiepskie smarowanie że zbyt "suchego" paliwa. Ale cholera wie w sumie. To auto to dla mnie porażka.

Właśnie sprzedałem swojego 636. 230kkm i super miękka praca, mega przyjemnie to jeździło, aż trochę żałowałem że go sprzedałem ale za duża liczba pojazdów nie jest pożądana. Ale do rzeczy. Nie spotkałem jeszcze 636 z twardą pracą. Wymieniałem wtryskiwacze na setki, nie ma tu żadnej magii. Wpisujesz kody, musi działać. Czy nie ma tu jakiegoś dodatkowego czynnika, np oleju w dolocie, czy coś podobnego. Ale zacząłbym od sprawdzenia ustawienia rozrządu na dwóch blokadach.

Edytowane przez carsik

Jedyne czego jestem świadom to dodatek do paliwa, do czyszczenia wtrysków w zbiorniku. Oleju w dolocie nie ma. Zimą problem z odpalaniem, wymienione świece, przekaźnik, na oryginały - nic to nie zmieniło - silnik dostał w kość wtedy. Głośna praca występuje od zakupu. W międzyczasie wymieniony rozrząd itd. Wezmę pod uwagę to co napisałeś, dzięki.

2 godziny temu, carsik napisał(a):

Właśnie sprzedałem swojego 636

A nie miałeś 836? Bo był temat o wypalaniu filtra i tam pisałeś, że masz filtr pod podwoziem?