Skocz do zawartości

Megane 3 ph1 2009 1.9DCI F9Q872- Start/stop czasem nie reaguje ?

zonee

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem na forum, coś tam poczytałem.

Czasami auto nie odpala, po kliknięciu START/STOP nic się nie dzieje. Z czasem coraz częściej się tak dzieje. Dziwne może nie ma z tym nic wspólnego ale jak na dworze jest upał i auto rozgrzane (nie silnik) to nie odpala, a jak pochmurno to jak był problem w mniejszym stopniu występował (ale występuje). Sam nie wiem :)

- w aucie robiłem skrzynie i sprzęgło - jest chyba wadliwy czujnik bo widzi wsteczny ale nie widzi neutralnego (czekam na podmianę czujnika)

- robiłem wtryski jakiś czas temu ale to nie to raczej 

- wymieniłem czujnik pedału sprzęgła - myślałem ze to to ale na CLIP czujnik pokazuje AKTYWNY - NIEAKTYWNY jak wciskam/puszczam i auto mimo to tez nie odpala czasami.

- akumulator mam dobry rok temu wymieniony

- nawet guzik start/stop kupiłem i to samo

Błędów nie ma za wyjątkiem niespójnych danych do tempomatu, chodzi chyba o neutralny ale tempomat o dziwo działa.

Jak wciskam na luzie start/stop to każe wcisnąć sprzęgło (bo nie widzi neutrala -wiec traktuje jak na biegu), wciskam, clip widzi aktywne na czujniku sprzęgła i i tak nie odpala, a za chwile odpali, czasem za 1 czasem za 2 a czasem za 6-tym razem. Dzis cały dzień od strzała a teraz wieczorem co 2 raz. Stop gasi auto zawsze poprawnie.

Dalej już tylko chyba UPC i na koniec rozrusznik. Przekaźnika nie słyszę choć mam chyba zespolone UPC, a jak dziś byłem u mechanika to wredna Renia jak na złość odpalała od strzała !!! a jak wróciłem do domu to już nie :P (rozgrzanie silnika nie ma znaczenia - często po pracy w upalny dzień po 8h postoju tez nie chce palić), a czasem rozgrzana do czerwoności odpala od strzała.

Co mogę sprawdzić jeszcze i czy ktoś miał podobnie ! Jakieś pomysły ? Jutro zobacze jeszcze te klemy na aku.

Czy jest jakaś awaryjna procedura odpalania jeszcze ?