Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Swap silnik F4Rt - K4M Turbo - merytoryczna pomoc

small3r

Rekomendowane odpowiedzi

Siema forum :)

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że mam jakąś tam wiedzę motoryzacyjną (głównie grupa vaga i bmw), mam kawałek warsztatu i umiejętności. Powoli sobie to zrobię swoim tempem i proszę tylko powstrzymać się od komentarzy, że coś się nie opłaca, czy kup inne auto. Auto już mam, było tanie, wartość pojazdu już wrzuciłem, to jeszcze jedną mogę. (kwoty jak za nowy telefon, więc śmiech na sali).

Temat, techniczne dane odnośnie swapu F4Rt do Megane 2 ph2 w której jest aktualnie K4M. 

Megane kupić 2.0T w cenie złomu jest ciężko. Za to laguny, sceniki, albo espace już bez problemu. Nie ukrywam, że szukam całego auta, tak będzie prościej. 

Pytanie nr1. Co lepiej brać na bazę? L2 ph1 163km, czy L2 ph2 170koni? Czy może Scenica lepiej? K4M i F4R ma sterownik Sagema S3000. Jak z wiązkami elektrycznymi? Chciałbym zostać przy seryjnym sterowniku z 2.0T.

Pytanie nr.2 Jak to wygląda mechanicznie? 2.0T przeważnie ma skrzynię 6b. Pasuje na łapy silnik z L2 do M2? Jak jest z półosiami i np. wybierakiem? 

Pytanie nr.3 Wydech itd to sobie wyspawam, nie ma problemu. Dolot tak samo. Najbardziej mnie zastanawia tylko temat elektryki. Jakie są różnice we wiązkach np z L2, a M2? Czy da się zostawić np. oem wiązkę z K4M i dołożyć tylko to co jest potrzebne dodatkowo do np n75 sterowania turbosprężarki. Sterownik można zrobić virgin i wrzucić z laguny do megane? Czy trzeba szukać tego sagema z M2 2.0T?

Niestety nie mam wiedzy jak to jest w renault, jest to moja pierwsza renówka i brak mi podstaw wiedzy jeśli chodzi o tą markę. Diagnoskopy, programatory, clipy, renolinki mam, coś tam wiem w którym kościele dzwoni dzwon. Proszę tylko o pomoc z takimi podstawami :)

Renault-2.0-Turbo.thumb.jpg.79c96c602925f1c17c27bb4dac39e809.jpg

Edytowane przez small3r