reksio1980 Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Panowie mam problem tego typu,niezaleznie od predkosci jaka jade jak tylko zaczynam hamowac slyszalny jest taki stukot,jak by byla krzywa tarcza hamulcowa.gdy depne mocniej stukot ustaje.Powiem tyl;ko zetarcze nie maja 500 km przejchanych .Oczyscilem zaciski,niby wszystko wyglada ok,dadam tez ze zaczyna sie tak dziac po przejechaniu krotkiego dystansu w cyklu miejskim.Na zimnych hamulcach jest oki?Pogubilem sie i nie wiem czego szukac.Prosze nie pisac SZUKAJ na forum bo szukalem i nic nie znalazlem.Dziekuje za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macv6 Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Ja bym obstawiał jakis problem z klockami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reksio1980 Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 hmm ale jaki problem z klockami??Klocki jak i tarcze sa nowe ,po zalozeniu wszystko bylo oki dopiero po jakims czasie sie zaczelo tak robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 może za mocno hamowałeś jak założyłeś nowe i tarcza dlatego się zwichrowała, czasami wystarczy wjechać w wodę gdy tarcza jest rozgrzana i efekt masz widoczny. Co do klocków to je wyciągnij i zetrzyj troszkę na papierze ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reksio1980 Opublikowano 9 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Co do mocnego hamowania to wcale tam mocno nie hamowalem,zreszta duzo nie jezdze.Klocki sa nowe ferodo czy cos takiego,bylem w serwisie swego czasu ,mechanik wyja klocki i przeszlifowal je pilnikiem na chwile pomoglo ale po 50 milach wrocilo stukanie.Nie mam pojecia za co sie juz zlapac mozed w serwisie zalozyli jakies do pupy tarcze hamulcowe mam na mysli jakis szajs metal.Moze pojechac na zlom i wyciagnac tarcze w dobrym stanie z jakiejs meganki??tu w szkocji samochody na zlomie sa w bardzo dobrym stanie .Moze te tarcze to przyslowiowy kowalski klepie w garazu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Jeżeli dobrze zrozumiałem to w momencie naciśnięcia hamulca słychać stuk? Jeżeli tak jest to ewidentnie w którymś miejscu coś blokuje. Proponuję rozebrać całe zaciski wyczyścić wszystkie części ruchome i nasmarować smarem do hamulców(pewnie kupisz w jakimś sklepie motoryzacyjnym, ostatnio wyczytałem, że najlepszy jest aluminiowy). Możesz też wcisnąć tego samaru pod gumki osłaniające tłoczki. Mówiąc o rozebraniu elementów ruchomych mam na myśli również śruby i sprężyny jakie znajdują się przy mocowaniu zacisku do zwrotnicy. Pooglądaj też w jakim są stanie, może je trzeba wymienić. Co do klocków zwróć uwagę czy nie blokują się w "ramie" zacisku, zwykle lekko się je szlifuje po bokach. Dobrze też jest wziąć gruby papier ścierny i przeczyścić element cierny klocka, parę razy przejechać klockiem po papierze położonym na gładkiej powierzchni. Dasz radę zrobić to sam, potrzebne są dwa klucze chyba 13 i 17 (jak źle to mnie ktoś poprawi) i jakiś klocek drewniany, żeby zabezpieczyć tłoczek przed wypadnięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi