chrzan49 Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Do Borut.Nareszcie zrozumiałem o co ci chodzi. Ja mam jeszcze 102 km i cos tam (nie pamiętam Nm) Turbina o stałej nastawie.Ty dostaniesz 130 km i około a może ponad 300Nm a tym już można pojechać jak trzeba.Zapomnij o 1,5 dci .To sie nadaje do napędu motopompy.Twoje auto jest za ciężkie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Cóż za "konkretne" opinie o 1.5 - ciekawe, który przynajmniej jechał Megą z takim silnikiem Kompletne bzdury, że "auto jest za ciężkie", "czarne bąki" - co to ma być? Kolega zaznaczył, że ważna jest ekomomia - pod tym względem 1.5 jest bezkonkurencyjny :) A najlepiej przed wyborem przejechać się jednym i drugim - każdy ma inne upodobania :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Kolego Kataryniarz.każdy ma prawo do własnej opinii ale wybacz:105 kM nadaje sie do ruchu miejskiego.W dużej (opory aerodynamiczne) budzie i przy znacznej masie samochodu to już niestety na trasie nie pojedziesz bardziej dynamicznie.Nie każdy lub wozić się wózkiem spacerowym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Kolega Kataryniarz ma chyba lepszy motor w 1.5 dci, ja jeżdzę takim co ma 80 koni , i moje spostrzeżenia dotyczą tego modelu. Tego silnika nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Ja miałem okazję się przejechać parę razy wujka kombiakiem 1,5dci 102 KM i byłem zaskoczony osiągami, Teraz już to auto ma 100tyś i nic się nie działo oprócz przepalających się żarówek. Niech niky mi nie pisze że to jest słaby motorek. Dla mnie wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 W dużej (opory aerodynamiczne) budzie i przy znacznej masie samochodu to już niestety na trasie nie pojedziesz bardziej dynamicznie. Kolego chrzan49 piszesz chyba o Scenicu? Jak widzę jeździsz 1.9 102KM i 200Nm. Moc akurat ma najmniejsze znaczenie jeśli chodzi o dynamikę wyprzedzania - najważniejszy jest moment obrotowy. Wersja 1.5 105KM ma 240Nm i naprawdę daje rade. Proponuję najpierw przejechać się taką wersją, a nie na podstawie pojemności silnika wypowiadać się o wrażeniach z jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Do kolKataryniarza.Miałem szanse.Wolę 1,9 dci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Poniedziałek już minął, więc uzbrojmy się w cierpliwośc. Za i przeciw zostały przedstawione i teraz to tylko każdy bedzie wychwalał to co ma pod maską. Kolega borut pewnie juz podjął decyzję i niedługo nam sie pochwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borut Opublikowano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Jak narazie - W DOBIE KRYZYSU W MTORYZACJI - czekam od czwartku na ofertę !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacky Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Od dwóch lat jeżdżę Grandturem 1.5 dCi 100 KM Jest to silnik zupełnie wystarczający do kombi jeśli ktoś nie ma ambicji sportowych (dla takiego to pewnie V6 byłoby za słabe ;P ). Nie ma problemów z wyprzedzaniem. Z 4 osobami i bagażem nawet pod większe górki na 5 biegu przyśpiesza. za to ekonomia jest rewelacyjna. nawet przy dość dynamicznej jeździe na trasie zmieścisz się w 5,5 l a przy spokojnej poniżej 5. W mieście to już różnie ale ja z reguły mieszczę się poniżej 6. Jak na razie oprócz bieżących materiałów eksploatacyjnych 0 dodatkowych wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi