heparyn Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Drodzy Koledzy, Potrzebuje pomocy. Otóż któregoś dnia jadąc wpadł mi w podłogę pedał sprzęgła. Płyn się nie wylał na jezdnie. Obecnie po w ciśnięciu chodzi lekko i zostaje w podłodze. Sprzęgło nie działa wcale. Jak myślicie, co trzeba w nim wymienić? Czy trzeba wymienić obydwa elementy: pompę sprzęgła i wysprzęglik (siłownik sprzęgła) jeżeli płyn nie wycieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Sprawdź sprężynę.Jeśli już to pompka do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baretti Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 U mnie stało się to samo, z tym że zalałem ulicę płynem. Czekam na wymianę wysprzęglika - koszt razem z robocizną (czyli wyjęciem skrzyni i sprzęgła) ok 600 zł. Standardowo wytrzymują ok 200 000 km, u mnie strzelił przy 150 000 km. Przy okazji warto sprawdzić stan sprzęgła - jeżeli kwalifikuje się do wymiany to jest idealna okazja - zaoszczedzisz na robociźnie jakieś 300 zł przy tej okazji (choć samo sprzęgło komplet kosztuje ok 800zł). :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberts1979 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 witam no mnie tez to spotkało przy 170 000 km mianowicie pedał w podłodze i wyciek płynu koszt wysprzęglika + sprzęgło bez robocizny 2100 zł :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gki Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Witam wszystkich. Spotkał mnie podobny problem (M II 1,9dCi). Podczas jazdy pedał sprzęgła opadł do połowy, po pewnym czasie opadł prawie w podłogę ale biegi jeszcze wchodziły. Po kilku kilometrach klops. Pedał w podłodze, biegi nie wchodzą. Silnik wyłączyłem i włączyłem - bez poprawy. Kilka ruchów sprzęgłem, z podnoszeniem ręką - udaje się wrzucić drugi bieg. Taka jazda do jakiegoś pakingu w najbliższym mieście, bo nocka i trasa. I nagle przypomniała mi się sugestia mechanika z serwisu Renault, gdy spytałem o wyregulowanie sprzęgła w drugiej mojej Renówce (Clio III). Stwierdził, że jest regulowane przez komputer i tego nie można regulować ręcznie. Zatem wyłączyłem silnik, odpaliłem w trybie resetu komputera (czy jak to tam zwał), odczekałem dwie minuty, wyłączyłem - i rewelacja - spręgło działa jak należy. Wystartowałem, przejechałem jeszcze około 200 km, jeżdżę już drugi dzień po awarii i żadnych problemów. I teraz moje pytanie do osób z doświadczeniem. Czy rzeczywiście awaria spręgła była spowodowana błędem komputera, czy może to zbieg okoliczności i za chwilę spotka mnie to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolove Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 A mieliście wcześniej jakieś objawy? Coś wam się slizgało, zgrzytało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gki Opublikowano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 W moim przypadku nie było żadnych wcześniejszych objawów. Pedał sprzęgła obniżył się podczas jazdy (ok. 50km od startu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolove Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Papuga No ja pewnie w przyszłym tygodniu będę robił sprzęgło u siebie i tak się zastanawiam czy jest to jakoś do wykrycia przy robocie, czy po prostu grać w otwarte karty i robić wszystko w ciemno. Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1234 Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Jest zima. Jakies -3 na temometrze. Za kazdym razem z rana sprzęgło tak samo jest miekkie i opada. Doperio po odpaleniu i kilkuminutowym przepompowaniu sprzęgła można wbić bieg. Jakies rady? Dodam, że jakiś czas temu całkowicie wyciekł płyn hamulcowy ale został uzupełniony i jest tyle ile powinno, natomiast miekkie sprzęgło powtarza się każdego dnia. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Dodano: 04 lut 2015 - 12:22 Dziękuje administratorowi za uwagi :) Jest wyciek płynu hamulcowego który również służy sprzęgłu. Dolany płyn, natomiast jeszcze nie zlokalizowana nieszczelność. Jakieś propozycje? Edytowane 31 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj-doc Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Jakieś propozycje? Witam. Nie jeździć samochodem, zlokalizować wyciek i naprawić. W każdej chwili, może dojść do wycieku płynu hamulcowego, czym to grozi nie muszę chyba pisać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkonst Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Czy ktoś mógłby podać numer katalogowy sprężyny pedału sprzęgła do MII 1,9dCi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi