Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Głośno przy predkosci 110 kmh

jurekzx

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy tak po prostu jest we wszystkich megankach ale w mojej tak powyżej 110 km/h na piątym biegu robi sie w aucie dość głośno na pewno to jest wydawane przez silnik wiec jakieś inne szumy nie wchodzą w grę . Po mieście owszem fajnie jak się przeciągnie do 5tyś. obrotów fajny dźwięk silnika ale po trasie jest to uciążliwe jak by brakowało 6 biegu. :-|

Mam podobnie. Może to i jest norma w megi. Wymieniałem łożyska i nic (chyba że założyłem jakiś szmelc, nie pamiętam marki). Wiadomo, że diesel w moim przypadku będzie głośniejszy ale zwróć uwagę jak jest na innych biegach bo ja zauważam, że po zapięciu piątego biegu skrzynia zaczyna sobie cichutko wyć. Przy większej prędkości może wydawać jeszcze głośniejsze dźwięki. Zwróć na to uwagę.

Wrażenia nie z Megane ale ze Scenica I ph II: głośno i to dosyć, można się do tego przyzwyczaić. Moim zdaniem "ten typ tak ma" <ok>

Mam także Scenica II phII i tam jest ciszej, ale ma sześciobiegową skrzynię.

po zapięciu piątego biegu skrzynia zaczyna sobie cichutko wyć

U mnie podobnie, tylko że to nie wycie, a dźwięk przypominający odgłos z turbiny. (taki lekki gwizd, słyszalny nawet do 1500obr./min, gdy turbinka jeszcze nie ładuje pełną mocą) Generalnie jednak uważam, że brakuje 6 biegu tej skrzyni i przy wyższych prędkościach na 5 silnik naprawdę może przeszkadzać. Do 130km/h jest jeszcze całkiem znośnie.

Mój scenic też hałasuje przy prędkościach powyżej setki. Wydaje mi się że oprócz silnika ma na to wpływ także wysokość samochodu i co za tym idzie większe opory powietrza które świszczy na wszelkich krawędziach karoserii. Razem w sumie daje to niezbyt komfortową jazde. Zgasiłem kiedyś silnik przy 130km/godz i strasznie świszczało.

Hej jeżeli mówicie o megankach I i scenikach I ph2 z silnikiem benzynowym 16.16v to niestety tak jest, ten silnik jest fajny w jeździe ale bardzo głośny a na trasie nawet meczący. Obecnie jeżdżę scenikiem 1 ph 2 a wcześniej dwoma megankami 16 16 v i 14 16 silnik 14 jest bardzo cichy nawet przy 140km/h go nie słychać ale niestety brakuje mu mocy i to dramatycznie.

Nie zgodzę się z twierdzeniem związanym z aerodynamiką i wywoływanymi przez to hałasami. W zeszłym roku pojechałem w pierwszą Scenikiem I trasę z bagażnikiem na dachu (samymi poprzeczkami) i nie było dużo głośniej od późniejszej próby bez belek. Ja mam z tym silnikiem skojarzenia bliższe odgłosom z diesla <ok>

A z mojego doświadczenia wynika że to jest tylko kwestia dobrze rozgrzanego silnika. U mnie jest głośno przy 120 km/h tylko jeżeli silnik nie jest dostatecznie rozgrzany. Na 100 kilometrowej trasie na autostradzie przy stałej prędkości 120/130 km/h przy dobrze rozgrzanym silniku słyszę tylko szum powietrza <ok>

Potwierdzam to co wyżej, ten typ tak ma. Wstawiłem wyciszenie pod maskę - oryginalne, benzyny nie mają fabrycznie, ale nie odczułem poprawy. Może 1 decybel gdzieś zniknął ale to wszystko. Może maty grubsze, samoróby by coś pomogły - trudno powiedzieć.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!