FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: czynnik chlodniczy - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Scenic II phI
czynnik chlodniczy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   czarek 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 22-grudzień 06
  • Skąd:krakow
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 01 kwiecień 2007 - 17:35

witam . czy jest mozliwe ze mi czynnik uciekl po 2 latach ??bo ostatnio wciskam AC i nie ma reakcji ,podjechalem do machanika i sprawdzil ze w ukladzie jest 0 , i jeszcze jedno czy sprezarka przez to ze nie ma czynnika sie nie wlaczy ?? bo u mnie sie nie wlacza .pozdrawiam
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   bronius 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 05-listopad 06
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:MII, V40 i MX-5
  • Silnik:2x 1.9dci
  • Przebieg (tys.km):1

Napisano 01 kwiecień 2007 - 17:44

jak masz jakąś nieszczelność to możliwe jest to, że układ będzie pusty nawet po 1 dniu od napełnienia, większość zakładów od klimy robi testy szczelności uv
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   czarek 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 22-grudzień 06
  • Skąd:krakow
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 01 kwiecień 2007 - 17:50

czy sprezarka przez to ze nie ma czynnika sie nie wlaczy ?? bo u mnie sie nie wlacza .pozdrawiam
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   bronius 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 05-listopad 06
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:MII, V40 i MX-5
  • Silnik:2x 1.9dci
  • Przebieg (tys.km):1

Napisano 01 kwiecień 2007 - 17:52

takie jest zabezpieczenie by sprężarki nie zatrzeć
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   czarek 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 22-grudzień 06
  • Skąd:krakow
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 01 kwiecień 2007 - 17:56

ok. dzieki
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Prezes 

  • Grupa: Junior Administrator
  • Rejestracja: 10-listopad 06
  • Skąd:okolice Wrocka
  • Auto:Renault
  • Silnik:2,0 dCi
  • Przebieg (tys.km):172

Napisano 01 kwiecień 2007 - 18:20

Trzeba pamiętać, że i tak co dwa lata zalecany jest przegląd całego układu łączenie ze spuszczeniem i nabiciem od nowa całego układu a co za tym idzie ponownego dodania specjalnego smaru do niskich temp. i barwnika coby było widać ewentualne wycieki.
Nie wspomnę o sprawie tak oczywistej (może nie dla wszystkich), że układ klimy należy załączać przynajmniej raz na miesiąc :!:
Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   5qra 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 08-styczeń 07
  • Skąd:SILESIA
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 01 kwiecień 2007 - 18:25

czarek napisał:

podjechalem do machanika i sprawdzil ze w ukladzie jest 0

jak tego dokonał :)
Zawsze mi sie wydawałao, że mozna to stwierdzić dopiero po napełnieniu - tzn ile weszzło.
Dołączona grafika
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   czarek 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 22-grudzień 06
  • Skąd:krakow
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 01 kwiecień 2007 - 18:38

na zaworku do klimy , nacisnol tylko psyklo przez 2 sek. calkowicie pusto
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   gacek_fm 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 06-luty 07
  • Skąd:Boguszów Gorce
  • Auto:Megane II ph I
  • Silnik:1,5 dCi 82 KM
  • Przebieg (tys.km):120000

Napisano 01 kwiecień 2007 - 21:15

Ja mam u siebie klimatronic, ale teraz przy lepszej pogodzie widze, że AC pokazuje się na wyświetlaczu ale powietrze wydmuchiwane jest cieplejsze niż na zewnątrz auta.
Czy jeżeli nie ma płynu to bedzie się pokazywał znaczek AC?
Jak rozpoznać czy sprężarka się włącza czy nie?
Czy się orientujecie ile może kosztować nabicie klimatyzacji?
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   czarek 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 22-grudzień 06
  • Skąd:krakow
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 01 kwiecień 2007 - 21:19

mi tez sie zapala AC a sprezarka nie chodzi , jutro podzwonie i popytam jaki koszt nabicia
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   bronius 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 05-listopad 06
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:MII, V40 i MX-5
  • Silnik:2x 1.9dci
  • Przebieg (tys.km):1

Napisano 01 kwiecień 2007 - 21:22

gacek_fm napisał:

Ja mam u siebie klimatronic, ale teraz przy lepszej pogodzie widze, że AC pokazuje się na wyświetlaczu ale powietrze wydmuchiwane jest cieplejsze niż na zewnątrz auta.

normalne, klimatronic ma za zadanie utrzymywać wybraną temperaturę a nie tylko biernie dmuchać zimne powietrze.

gacek_fm napisał:

Czy jeżeli nie ma płynu to bedzie się pokazywał znaczek AC?
Jak rozpoznać czy sprężarka się włącza czy nie?

włączeniu sprężarki towarzyszy chwilowy wzrost obrotów, czasem kliknięcie oraz włącza się na stałe wentylator chłodnicy

gacek_fm napisał:

Czy się orientujecie ile może kosztować nabicie klimatyzacji?

w profesjonalne firmie od układów klimatyzacji 250-300 zł (pełen przegląd)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   gacek_fm 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 06-luty 07
  • Skąd:Boguszów Gorce
  • Auto:Megane II ph I
  • Silnik:1,5 dCi 82 KM
  • Przebieg (tys.km):120000

Napisano 01 kwiecień 2007 - 21:28

bronius dzięki za wyjaśnienia, ale jeżeli chodzi o temperature powietrza z nawiewu to jak nastawie 19 czy 15 stopni to nawiew w każdym przypadku jest niezbyt zimny. :cry:

Pytanie dodatkowe, czy samodzielnie można sprawdzić czy jest płyn w układzie klimatyzacji?
:-/
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Prezes 

  • Grupa: Junior Administrator
  • Rejestracja: 10-listopad 06
  • Skąd:okolice Wrocka
  • Auto:Renault
  • Silnik:2,0 dCi
  • Przebieg (tys.km):172

Napisano 01 kwiecień 2007 - 21:31

gacek_fm napisał:

Jak rozpoznać czy sprężarka się włącza czy nie?

Po zwiększonej liczbie obrotów - to się trochę czuje pod nogą.
Koszt to 150 - 200 zł + warto filterek pp wyminić i odgrzybić co dwa lata.
Dołączona grafika
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   bronius 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 05-listopad 06
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:MII, V40 i MX-5
  • Silnik:2x 1.9dci
  • Przebieg (tys.km):1

Napisano 01 kwiecień 2007 - 21:37

Cytat

Pytanie dodatkowe, czy samodzielnie można sprawdzić czy jest płyn w układzie klimatyzacji?

tam nie ma płynu tylko jest gaz pod wysokim ciśnieniem, samemu raczej ciężko to sprawdzić
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   5qra 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 08-styczeń 07
  • Skąd:SILESIA
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 01 kwiecień 2007 - 21:51

bronius napisał:

tam nie ma płynu tylko jest gaz pod wysokim ciśnieniem

zwany czynnikem - to tak przd wizytą u fachowca warto wiedzieć :)
Dołączona grafika
0

Udostępnij ten temat:


  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka