FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Sterowniki szyb megane II - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 4 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane II phI
Sterowniki szyb megane II

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   kristof67 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 26-październik 08
  • Skąd:pomorze
  • Silnik:1,6 16v
  • Przebieg (tys.km):40000

Napisano 04 kwiecień 2009 - 21:57

Witam . Czy koledzy orientują się czy sterowniki szyb drzwi tylnych są takie same jak sterowniki drzwi przednich w megane II . Jeśli ktoś posiada schemat ideowy lub montażowy powyższych sterowników proszę o info.
Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam .
krzycho
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www z dyskami SSD


Szukasz samochodu?
Sprawdź najnowsze oferty sprzedaży


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 05 kwiecień 2009 - 08:44

A co kolega rozumie pod pojęciem "sterowniki" ? Przełączniki?
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   pinio111 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 25-luty 09
  • Skąd:Warszawa
  • Silnik:1,6
  • Przebieg (tys.km):50000

Napisano 05 kwiecień 2009 - 10:05

myślę ,że koledze chodzi o przekaźnik umieszczony na silniku podnośnika, jest on podobno jednakowy do każdej szyby, jednak różni się w zależności jaki rodzaj mechanizmu jest zainstalowany. Z impulsowym zamykaniem (samodomykanie, blokada przeciw przycięciu) czy bez
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kristof67 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 26-październik 08
  • Skąd:pomorze
  • Silnik:1,6 16v
  • Przebieg (tys.km):40000

Napisano 05 kwiecień 2009 - 19:49

Uważam ,że skoro jest tam scalak to jest on jakimś sterownikiem .Rozebrałem dziś mechanizm tylnej szyby i okazuje się ,że jest identycznie taki sam jak "w szybie" pasażera z przodu. Mechanizm funkcjonuje tylko po stronie pasażera ,kiedy uruchamiam podnoszenie szyby w panelu po stronie kierowcy szyba opuszcza się .Czy orientujecie się czy "po drodze" do mechanizmu pasażera jest jeszcze jakiś układ lub przekaźnik,który mógłby odpowiadać za taki stan rzeczy ?
pozdrawiam
krzycho
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 05 kwiecień 2009 - 20:10

Schematy są na FTP-ie PIKUR-a
A same przełączniki sprawdziłeś? Może tam coś nie styka, Skoro na przełączniku pasażera wszystko jest Ok, a natomiast przy kierowcy nie działa poprawnie.
Jak się da wymień np. z tylnych drzwi albo połącz na krótko kawałkiem przewodu na wtyczce do przełącznika.
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   kristof67 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 26-październik 08
  • Skąd:pomorze
  • Silnik:1,6 16v
  • Przebieg (tys.km):40000

Napisano 05 kwiecień 2009 - 20:35

w tylnych drzwiach są inne kostki połączeniowe , takie celowanie na krótko przy 10 pinach jest zbyt ryzykowne ,przełącznik działa bez zarzutu tylko dlaczego opuszcza szybę kiedy naciskasz zarówno do podnoszenia jak i opuszczania ? oto jest pytanie..
krzycho
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 05 kwiecień 2009 - 20:38

kristof67 napisał:

celowanie na krótko przy 10 pinach jest zbyt ryzykowne

Dlatego schemat jest potrzebny
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kristof67 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 26-październik 08
  • Skąd:pomorze
  • Silnik:1,6 16v
  • Przebieg (tys.km):40000

Napisano 05 kwiecień 2009 - 20:41

właśnie drukuję ,pozdrawiam !!
krzycho
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   gochu 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 12-kwiecień 09
  • Skąd:W-wa
  • Auto:megane I phI
  • Silnik:1.6 8V Stag 300+
  • Przebieg (tys.km):90

Napisano 12 kwiecień 2009 - 20:43

Witam.
Jak tam kristof67 udało się rozwiązać problem?
Ja mam podobnie, tzn opuszczam od strony kierowcy szybę i już podnieść nie mogę, chyba że przy zamknięciu drzwi z karty. Więc wnioskuje, że podnośnik jest ok. Rozebrałem przyciski, sprawdziłem miernikiem i zwiera. Nie wiem gdzie dalej szukać? Może przewody przy podnośniku, albo coś jeszcze innego.Miał ktoś podobnie?
Z góry dzięki za wskazówki.
Pozdrawiam
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   kristof67 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 26-październik 08
  • Skąd:pomorze
  • Silnik:1,6 16v
  • Przebieg (tys.km):40000

Napisano 13 kwiecień 2009 - 09:06

Witam .
Uważam ,że u Ciebie to wina sterownika ,który znajduje się przy silniku szyb.Ja natomiast muszę zdemontować cały mechanizm , który prawdopodobnie gdzieś się przycina (ruszyłem szybą kiedy była zamarznięta ) i przez to
zaczyna działać wyłącznik przeciążeniowy . Wiem że ten sterownik jest identyczny w dzrzwiach pasażera zarówno z przodu jak i z tyłu, nie wiem jak jest po stronie kierowcy ale sądze ,że to samo. Zdemontuj sterownik z tylnych drzwi i podłącz do drzwi kierowcy uprzednio sprawdż numery na sterownikach czy są identyczne(tylko data produkcji może być inna ). Jak chcesz mam gdzieś zdjęcia tego sterownika .Mogę podesłać .Pozdrawiam.
krzycho
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   gochu 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 12-kwiecień 09
  • Skąd:W-wa
  • Auto:megane I phI
  • Silnik:1.6 8V Stag 300+
  • Przebieg (tys.km):90

Napisano 13 kwiecień 2009 - 10:27

Ok jakbyś mógł to podeślij. Dzisiaj rozłączyłem złącze które jest przy drzwiach. Po włożeniu z powrotem to już nawet po zamknięciu z karty szyby nie zamyka. Styki były zaśniedziałe, przeczyściłem i dalej nic. Mam otwarta szybę <ok>
Wiec już teraz nie wiem czy gdzieś nie łączy czy jak mówisz sterownik poszedł ( ale dziwne że z karty zamykało).

Pozdrawiam
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   krzychk75 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 16-marzec 07
  • Skąd:Kęty
  • Auto:Megane III
  • Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):99

Napisano 14 kwiecień 2009 - 20:29

Jak wyjąłeś wtyczkę to rozprogramowałeś szybę i może dlatego teraz z karty nie działać.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   gochu 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 12-kwiecień 09
  • Skąd:W-wa
  • Auto:megane I phI
  • Silnik:1.6 8V Stag 300+
  • Przebieg (tys.km):90

Napisano 14 kwiecień 2009 - 22:19

Całkiem możliwe, tylko dlaczego opuszcza, nie podnosi, jak rozprogramowane to chyba w obie strony (a może w jedną, nie pamietam jak to było jak programowałem szyby).
Z racji tego, że musialem wyjechać i nie miałem czasu grzebać, żona pojechała do mechanika, posiedział i mówi żeby szukać całego silniczka do podnoszenia wraz z linkami bo były bardzo skorodowane i może dlatego miały opór i coś poszło, ale nie daje mi spokoju to , że z karty zamykało.Mówi, że mam poszukać i kupić podnośnik i wtedy sie zobaczy co dalej. Dopiero za 2tyg bedę w domu i nie wiem czy mu zaufać, bo szkoda wydać kasę w bloto na próby Pana mechanika.
Jeszcze taka ciekawostka ,że autko w swojej historii miało już wymieniany podnośnik (taka notka jest w serwisie).
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   kristof67 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 26-październik 08
  • Skąd:pomorze
  • Silnik:1,6 16v
  • Przebieg (tys.km):40000

Napisano 19 kwiecień 2009 - 10:05

Witam ! U mnie było podobnie mechanizm tylko opuszczał szybę po rozebraniu okazało się ,że mechanizm jest suchy , zero smaru ! Po nasmarowaniu całego mechanizmu wszystko działa wyśmienicie . Faktycznie po rozpięciu trzeba kilka razy podnieść i opuścić szybę aby sterownik się zaprogramował.Ja napewno nie kupowałbym nowego mechanizmu .
Pozdrawiam.
krzycho
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Ciechu 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 17-kwiecień 09
  • Skąd:Książki
  • Silnik:1.5 dci
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 20 kwiecień 2009 - 20:18

Witam.Pierwszy raz na forum,więc mam nadzieję,że gafy nie strzelę...Od miesiąca jestem posiadaczem MII 1.5 dci 105km Grandtour 2005r i w sumie jest to super autko ale już pojawił się problem.Prawa przednia szyba zaczęła sama się podnosić,opuszczać i znowu itd.w końcu stanęła jak martwa...oczywiście nie domknięta.Lubię pogrzebac to i owo przy mechanice,więc rozebrałem tapicerkę i omijając moduł podłączyłem na krótko silniczek zamykając szybę.Ale do sedna:Pytanie brzmi:czy moduły od silniczków szyb tylnich czy też od kierowcy są napewno takie same elektronicznie i można je stosować do obojętnie których drzwi??? Pytam dlatego,że w serwisie w Toruniu zaśpiewali mi za cały mechanizm o zgrozo 932zł, a modułów jest używanych dość sporo za normalną cenę.Za porady z góry wielkie dzięki.
ow
0

Udostępnij ten temat:


  • 4 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post
*Brak nowych odpowiedzi Zakup Megane II Zakup - Megane II Gość__* 
  • -1 Odpowiedzi
  • 1722 wyświetleń
  • --
  • przez Gość__* 
Zamknięty Instrukcja do megane 1997 rok Forum Ogólne jarek.m2 
  • 8 Odpowiedzi
  • 23863 wyświetleń
Nowe odpowiedzi Megane Clasic RXE 1.6, 16v 2000r. jakie fabr Mech.-Ogólne - Megane I, Scenic I Mistic 
  • 12 Odpowiedzi
  • 11859 wyświetleń

Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Symfony2 developer