Iceman007 Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Osobiscie uwazam, ze silnik powinien byc docierany w pelnym zakresie obrotow, Sam mam zamiar docierac samochód jeden dzien Szybkie docieranie kilka miesiecy temu zastosował tez po moich namowach moj szwagier w Octavii z 1.8Tsi 160KM. Samochod odbieral w Katowicach i wracajac do Zielonej Góry auto wielokrotnie przechodzilo przyspieszanie i hamowanie silnikiem najpierw do polowy obrotów pozniej 3/4 a nastepnie na gazie w podloge pod czerwone pole. Po przyjezdzie na drugi dzien wizyta w serwisie i wymiana oleju. Obecnie ma juz 6 miesiecy po 6 miesiacach i pierwszych 10 000km przebiegu chodzi jak złoto i a na bagnecie nie ubywa oleju. Oczywiscie po wymianie oleju juz normalna jazda bez zadnego oszczedzania silnika :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Po przyjezdzie na drugi dzien wizyta w serwisie i wymiana oleju. Obecnie ma juz 6 miesiecy po 6 miesiacach i pierwszych 10 000km przebiegu chodzi jak złoto i a na bagnecie nie ubywa oleju Prosze cię... co to jest 10 000km? To żaden przebieg, aby o czymkolwiek świadczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iceman007 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 jasne ze żaden ale jakby coś się stało złego bo żle docierał to raczej skutki tego widać by było od razu. Pierwszego dnia auto zrobiło 300km z czego większość autostradą A4 i już na dzień dobry jechało chwilami 200km/h. Dla mnie delikatne docieranie jest archaizmem. Jeździć od nowości normalnie i tyle, może jedynie nie utrzymywać z początku wysokich obrotów przez dłuższy czas, ale oczywiście śmiało do nich wkręcać chwilowo np przyspieszając na niższym biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monter Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 A jakie skutki złego docierania Twoim zdaniem można zobaczyć od razu ?? Myślisz że przy 10 tys i 6 miesiącach życia zacznie spalać litr oleju na 1 tys km czy że pojawią się stuki w silniku czy co ? Od 4 lat jeżdżę służbowo samochodami do jazdy próbnej. Zawsze mają max pół roku i nie więcej niż 7 - 8 tys km. Nigdy nie widziałem jakichkolwiek skutków złego docierania a weź pod uwagę jak wygląda przebieg jazdy próbnej. Każdy próbuje wydeptać z auta wszystko co się da że zobaczyć jak jeździ. Po pół roku sprzedaję te auta i powiem Ci że po latach i weludziesięcu tysiącach nadal nic nie wychodzi więc sorki ale kumam Twojej teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iceman007 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 czyli dowodzisz własnie, ze mozna katować od nowości a i tak nic sie nie dzieje i o to mi chodzi Samochody z jazdy próbnej jeżdżone ostro od nowości jeżdżą później bezproblemowo przez setki tysięcy km:-) to właśnie jeden z dowodów ze docieranie teraz już nie jest obowiązkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jontek Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 pytanie do użytkowników jak zawieszenie w nowej MEGI jest komfortowe i ciche? czy plastiki w kabinie nie skrzypią śmigam teraz nowym bravo i zawieszenie w nim mi nie odpowiada jest strasznie sztywne i trzęsie jak w ciężarówce, no i zastanawiam się właśnie nad MEGI III 5d jeszcze pytanko jaki silnik by był lepszy 1.4 turbo czy 1.6 110km mam bardzo małe przebiegi moją ostatnią meganą przejechałem w ciągu 6 lat tylko 28 tys.kil głównie po mieście krótkie przebiegi... dzięki za odpowiedzi... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traszka Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Dawno nie jeździłeś ciężarówką, teraz to są inne ciężarówki, dużo jeżdzę Magnum 480 bez kagańca, nie jeździłem tak komfortową osobówką. @jontek, Tobie to najlepiej pasowałby silnik 1.6V 100KM bo w nim jest piątka skrzynia. Megana III 5D jest przyjemnie sprężysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monter Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Samochody z jazdy próbnej jeżdżone ostro od nowości jeżdżą później bezproblemowo przez setki tysięcy km:-) to właśnie jeden z dowodów ze docieranie teraz już nie jest obowiązkowe. Wiesz z tym katowaniem to za ostro powiedziane ale sam doskonale wiesz że jak byłeś na jeździe próbnej to nie po to żeby jechać 40 kmph i rozpędzać się do setki w 15 minut. Po to jest jazda że zobaczyć czy przyspieszenie jest ok czy nie, czy heble ok i czy komfort ok. Wcześniej czytałem jakieś dywagacje że podobno w Renault to silniki nie są docierane w procesie produkcji itp itd. A kto ma taką wiedzę i skąd ?? To chyba tylko na zasadzie: "Tata a Marcin powiedział..." Wsiadasz i jedziesz i nie rozczulasz się nad tym !! jak zawieszenie w nowej MEGI jest komfortowe i ciche? czy plastiki w kabinie nie skrzypiąśmigam teraz nowym bravo i zawieszenie w nim mi nie odpowiada jest strasznie sztywne i trzęsie jak w ciężarówce, no i zastanawiam się właśnie nad MEGI III 5d Sorki Renault to nie Fiat. Najstarszy Megi III ma lekko ponad 4 miesiące a po takim czasie ciężko stwierdzić czy cokolwiek trzeszczy itp. Przypuszczam że aktualnie dysponuję "najstarszym" egzemplarzem (1 rej z początku grudnia 2008) i z największym przebiegiem (coś koło 5,5 tys km) i nadal cisza i spokój. Jeszcze raz - Renault to nie Fiat. Dawno nie jeździłeś ciężarówką, teraz to są inne ciężarówki, dużo jeżdzę Magnum 480 bez kagańca, nie jeździłem tak komfortową osobówk A Magnum to tez Renia Megana III 5D jest przyjemnie sprężysta Idealnie określone zawieszenie Codziennie dostarcza mi to sporo frajdy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 jeżeli w mojej MII po ponad 3.5roku na krakowskich oraz polskich drogach jest cisza, w starej MI z '98 przez 5lat też była cisza, to sądzę, ze w MIII też będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jontek Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 dzięki za odzew wiem że renofka to nie fiacik jednak bravo nie jest takie złe tylko ten twardy zawias mi nie pasi nie spodziewałem się że taki będzie a kupiłem okazyjnie od znajomego jak mi się go uda sprzedać to wezmę Megi z motorem 1.4 TCE pozdrowionka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Ooo widze, ze 1,4 jest juz dostepny ciekawe to to.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miliard Opublikowano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Witam, jestem tu nowy, chociaż M II używam już jakiś czas (kiedy moja partnerka każe mi umyć lub zatankować autko :-P ). Czytam Wasze posty, bo coraz bardziej dojrzewam do zakupu M dla siebie - prawdopodobnie będzie to M III Grandtour 1,5dCi. Piszecie tutaj, że zamawiacie konfigurację autka do produkcji i czekacie na realizację. Dlatego proszę o opinię (bo dealer pewnie nie odpowie na to pytanie) czy można zamówić auto np. w listopadzie i odebrać na początku 2010 ale z rabatem na model 2009? Czy wtedy obowiązuje cena (wynegocjowana) na dzień złożenia zamówienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pers Opublikowano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Ja odnoszę wrażenie że MIII ma mniej miejsca w środku, ale może mi się wydaje. Zapewne za ok. 5 lat zapoluje na takiego kombika :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Szymansk Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Miliard, takie kombinacje dotyczą modeli z placu, a nie z zamówień w 2009 na furę wyprodukowaną w 2010 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr4g0n Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Tak jak napisał kolega Marcin. Akurat trafiłem w salonie na model M3 Grandtour w odpowiadającym mi kolorze i wyposażeniu (łącznie z dodatkowym!) i wydaje mi się, że przez kryzys jest teraz dobry okres do zakupu. Dużo gratisów jest dodawane. Takiego cyrku jaki proponujesz nie wywiniesz bo de facto samochód zjedzie z taśmy na Twoje zamówienie, w cenie, którą z góry znasz i momentalnie zostanie Tobie dostarczony. :D Dla przykładu byłem w salonie Mazdy. Dealer chciał za 81 tysięcy sprzedać ostatnią Mazdę 6 z 2008r. w wersji Exclusive (nominalnie 95k zł) :D @pers - różnica miejsca miedzy M3 a M3 Grandtour jest ogromna. Można powiedzieć, że zwiększa się wszystko od miejsca na nogi przy tylnej kanapy do samego bagażnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi