macterror Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Cześć, Megi 2 1.5dti - szukam opon do tego auta i znalazłem coś fajnego tylko martwi mnie czy rozmiar będzie ok - mianowicie są tylko w romiarze - 195/50 R15. Czy taki rozmiar jest dopuszczalny dla tego pojazdu? Czy są jakieś minusy/plusy takiego rozwiązania? dzięki za opnie, maC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 a jakie masz teraz gumy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 w standardzie m2 ma laczki 195/65/R15 i jak zalozysz 50tki, to auto siadzie ci o 3cm co imo nie jest madre. z tego co mowi instukcja: R15-65, R16-55 i R17-50, ponizej tego bym nie schodzil, chyba ze jestes hazardzista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 R15-65, R16-55 i R17-50 nie do końca tak jest, profil opony jest wyrażony jako stosunek między szerokością a wysokością opony, więc jak opona szersze a profil ten sam to i wysokość rośnie, znalazłem coś fajnego tylko martwi mnie czy rozmiar będzie ok - - 195/50 R15. taki rozmiar jest niedopuszczalny, różnica na prędkościomierzu będzie 10,2%, a dopuszczalne przekłamanie przyjmuje się że wynosi do 2% siadzie ci 1.5cm siądzie o 29,5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 masz pelne dane: R15 195/65 R16 205/55 R17 205/50 on chce wsadzic na R15 opony o takiej samej szerokosci jak proponuje producent, tyle ze profilu mniejszym o 15, wiec auto siadzie. jezdzilem R5 obnizonym i przyznam sie szczerze, ze uwazanie na kazdym przejezdzie tramwajowym zeby nic nie urwac nie nalezy do rzeczy przyjemnych. fakt, jak wsadzic 50tki to mu tak nie siadze zeby zaliczyl glebe, ale bylbym ostrozny. moze jest ktos bardziej fachowy w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 jak wsadzic 50tki to mu tak nie siadze zeby zaliczyl glebe, ale bylbym ostrozny. moze jest ktos bardziej fachowy w temacie? glebe się inaczej robi 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 gumy to jeden z elementow gleby;-) kumpel mial 3cm na oponach, 4cm na sprezynach i belce skretnej (R5). nie powiem, trzymalo sie to zakretow ect, ale wyjazd za miasto czy piekne centrum lodzi i tamwaje to byla porazka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipsiarz Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Popatrzmy tez na praktyke bedziesz mial wiekszy bierznik mniej bedziesz odczuwac dziury i ciezko bedziesz miec pokrzywic fele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macterror Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Teraz mam 195/65/15 i z tego co widze po Waszych wypowiedziach to powinienem przy tym pozostaćl, chociaż kusi wypróbować. Chętnie posłucham jeszcze opinii pozostałych użytkowników i dzięki za dotychczasowe. maC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 jesli masz kase na wyprobowanie to probuj, ale IMO szkoda kasy i samochodu. jesli koniecznie chcesz niski profil to zmien felgi na wieksze. co jest takiego w tych oponach ze uparcie chcesz je zalozyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basenji Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Jeżeli chcesz mieć wysokość 50 to pomyśl o felgach 16" lub jeszcze lepiej 17" Zdrówko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Megi 2 1.5dti (...) nie montowali tego silnika w MII w ogole takiego nie bylo. 1.5dCi to tak! to informacja na przyszlosc (...) są tylko w romiarze - 195/50 R15. Czy taki rozmiar jest dopuszczalny dla tego pojazdu? Czy są jakieś minusy/plusy takiego rozwiązania? oryginalnie do tego auta sa przewidziane trzy rozmiary: 195/65/R15 205/55/R16 205/50/R17 takie przewiduje producent. TU mozna sobie posprawdzac roznice i zaleznosci miedzy roznymi, dowolnymi rozmiarami. zostawiajac szerokosc opony i znacznie zmniejszajac jej profil, owszem obnizasz auto, ale zostaiwjac to samo zawieszenie, ryzykujesz dobijanie podwoziem (to sa skrajne przypadki ale zawsze...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macterror Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 Jeżeli chodzi o rozmiar to akurat są do kupienia w atrakcyjnej cenie - teraz już wiem dlaczego - rozmiar bardzo nietypowy. Jeżeli chodzi o silnik to przepraszam za literówkę i błąd, oczywiście chodziło 1.5dCi ale założe się, że wszyscy załapali, o który silnik chodziło. pozdro maC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 założe się, że wszyscy załapali, o który silnik chodziło. na pewno... ale ja mam skrzywienie moderatora i wole sie upewnic. a czepiam sie na standardzie. nigdy... no rzadko majac zle zamiary, ale to wina mojej kobiety (my sie ciagle siebie czepiamy... takie male zboczenie :-P) a co do ceny i nietypowosci, zwykle jest odwrotnie, nietypowe drogie, chyba ze ktos sie chce pozbyc to fakt wtedy jest taniutko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 20 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2007 teraz już wiem dlaczego - rozmiar bardzo nietypowy większość megane coupetek ma zmieniane guma na właśnie taki rozmiar, nie jest on nietypowy, bo także np. w clio 2 się idealnie sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi