Maniak Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 A i jeszcze jedno mam obecnie 4 Fuldy Kristall z felgami stalowymi z 2004r 185x65x15. Bieżnik na oko 6-7 mm. Po ile takie opony chodzą? na allegro widziałem różne ceny ale za ile realnie można to sprzedać? Takie opony to na śmietnik wyrzucić a nie sprzedawać, nawet za grosze. Chyba że chcesz mieć kogoś na sumieniu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duczek9215 Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 mam opony letnie 185/70/14 i mam takie pytanie bo wujo ma 4 opony 175/65/14 zimowe i chce mi je dać jak nowe i mam takie pytanie czy jak założę je do scenika będzie wszystko ok chodzi mi o szerokość i profil. a i czy śruby od felg aluminiowych będą pasowały do stalowych ?? [skoro pytasz o opony zimowe dlaczego nie dopisałeś się do istniejącego już tematu? :) ] -Robak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 do scenika znacznie za niskie, śruby od alu będą pasowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuliQu Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Witam..Mam pytanie czy podejda mi opony zimowe 195/65 r15 do scenica 2001r. 1.9 DCI..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Podejdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxbal Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Witam dostałem od znajomego oponki zimowe Michelin 195/55/15 i tu pytanko czy mogę je założyć bez problemu do scenica 99r po lifcie silnik 1,6 16v ? pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje przeniesiono, scalono- gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Jeżeli masz 15" felgi to nie widzę problemu. Nie wiem tylko czy sensowne jest na zimę zakładanie szerszych i niższych opon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxbal Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 cytat No mam 15 felgi, a co to za róznica ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniak Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 I tak oto dojeździłem na Conti 830 do końca zimy :P Żeby życie wyglądało tak tak bajecznie, jak bajecznie mi się na tych oponkach jeździło :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil18 Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 (edytowane) Hej, potrzebuje rady dotyczącej doboru opon zimowych do mojego sceniczka:) Mam do wyboru dwie opcje(najbardziej obawiam się o parametry ET - czy moje przyszłe felgi z oponkami wejdą): Opcja 1: Opona: Continental ContiWinterContact TS790 - 195/65/R15 91T M+S Felga: 6,5Jx15H2 - ET45 (stalówka) Opcja 2: Opona: Pirelli Winter Snowcontrol 185/60/15 88T Felga: 6J15 - ET50 Która z tych opcji jest bardziej przekonująca, no i czy np. opcja pierwsza wejdzie mi(w aukcji pisze ze dedykowana do scenic II Megane II) Skorzystałem z kalkulatora http://www.1010tires.com/WheelOffsetCalculator.asp no i wyszło że Opcja pierwsza pozwoli zachować te same odstępy co przy moich obecnych felgach:) Edytowane 30 Września 2011 przez Emil18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki002 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Witam Mam pytanie: czy do Scenica phII z 2000 r, wersja 2.0 benzyna, zmieszczą się zimówki o rozmiarze 196/65/R15 ? Obecnie mam opony letnie o rozmiarze 195/60/R15 na oryginalnych alusach. Niby różnica niewielka, ale chciałbym przeczytać opinie osób które takie opony u siebie mieli. Jeśli było już o tym na forum pisane to przepraszam, widocznie za krótko szukałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Zdecydowanie za krótko szukałeś. http://megane.com.pl/topic/10461-i-scenic-i-ph-ii-rozmiary-felg-i-opon/ Przy tej zmianie, różnica w całkowitej średnicy koła będzie 20mm. (nowe większe) A wskazania prędkościomierza od rzeczywistej sięgną 3,1% (o tyle będzie zaniżać) Skorzystaj z kalkulatorów dostępnych na stronach z oponami i dobierz odpowiedni rozmiar. Jeśli na 15" felgi ma być opona 65 wysoka, to tylko 185 szerokości. (koło większe o 6mm, a różnica wskazań 1%) Trzeba jednak pamiętać, że sama felga wówczas powinna być odpowiednio szeroka, (w domyśle wąska) 5,5" do 6,5" MAX, by opona nie była nadmiernie na niej rozciągnięta na boki. Przy 6" ten rozmiar opony jest już prawie idealnie plaski w stosunku do czoła felgi. Fotka takiej opony,185x65r15, na 15" i 6" szerokiej feldze mojego sceniola starszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki002 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Dzięki za odpowiedź, na podaną stronę zaglądałem, ale nie widziałem dla mojej wersji propozycji opon o rozmiarze 195/65, dlatego założyłem ten temat. Pytam o rozmiar 195/65, bo wtedy miałbym dostęp do dwóch takich sztuk (na zimę dokupiłbym tylko jeszcze dwie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 (edytowane) Na to co zrobisz nie mam i nawet nie chcę mieć wpływu. Podałem tylko jakie są za i przeciw takiemu postępowaniu. I tak będziesz patrzył na to przez pryzmat Twojego portfela. Na podanej stronie masz widoczne w tabelach ciśnień rozmiary opon, na jakich auta opuszczały fabrykę. Dla tego też poleciłem kalkulatory, by to przeliczyć jakie są odpowiednie, jako zamienniki na felgi o większym rozmiarze. Edytowane 5 Października 2011 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcmario Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Witam mam możliwość zakupu opon 175/65/15 84T rozmiar mojej felgi to 6J z tego co znalazłem w necie ten rozmiar pasuje do felgi auto Scenic I PH II 1.9 dci zastanawia mnie tylko numer indeksu 84 czyli dopuszczalne 500kg obecnie letnie mam 88 czyli do 560kg czy może Ktoś z Was jeździ na takich oponkach i Waszym zdaniem czy zapas 160 kg czyli po 40 kg na koło nie jest zbyt niebezpieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi