Delongi Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Panowie jak w temacie. W sklepie sprzedawca nie potrafił mi pomóc więc się w...... i wyszedłem. Po świętach wybieram się w góry i mogą się przydać W sklepie były rozmiary od 20 do 100 ale na jakie koła to pasuje i co oznaczają te cyfry??? Ja mam 15" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Te rozmiary od 20 do 100 jednocześnie mówią o rozmiarze opony, łańcuchy zakłada się na oponę nie koło, nie ważne czy felga jest 13, 14 czy 15". W rozmiarze łańcucha szukaj rozmiaru opony jaki masz aktualnie założone na koła napędowe. Ja odpuściłem, mam zimówki i jak narazie mi to w zupełności wystarcza. Nie pokonuję jakiś specjalnie stromych, oblodzonych podjazdów. Sprawdziłem już, że nawet 50cm śnieg nie zatrzyma mojego scenica, jeżeli odpowiednio operuje się gazem. ;-), a zakładanie łańcuchów tylko dlatego, że na jezdni jest ubity śnieg, mija się z celem. Kawałek dalej już jest odśnieżone więc trzeba by stawać i zdejmować łańcuchy. Wydawanie kasy i wożenie łańcuchów w bagażniku uważam za zbędne. no chyba, że wybierasz się w Alpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Te rozmiary od 20 do 100 jednocześnie mówią o rozmiarze opony, łańcuchy zakłada się na oponę nie koło, nie ważne czy felga jest 13, 14 czy 15". W rozmiarze łańcucha szukaj rozmiaru opony jaki masz aktualnie założone na koła napędowe.przepraszam bo sie troszeczke pogubilem ;-) Kupując łańcuchy powinno się podać dymensje opony np 205x55x16 i do tego powinnien sprzedawca dobrać łańcuch.Co znaczą te oznaczenia od 20 do 100-pierwszy raz sie z tym spotykam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Co znaczą te oznaczenia od 20 do 100-pierwszy raz sie z tym spotykam? To numeracja rozmiaru łańcuchów. Każdy taki łańcuch obsługuje (pasuje) na kilka rozmiarów opon. Moje zimówki, ich rozmiar jest w tabeli w rozmiarze 50. Tu przykładowa aukcja, gdzie widać jakie oponki są w danej numeracji łańcucha. http://moto.allegro.pl/item504958130_joras...0_60_70_80.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 tak się podłącze: jako że mieszkam na pogórzu (dla Krakusów góry dla górali cepry :) ) w życiu nie używałem łańcuchów, po prostu zbędne przy dobrej zimówce i odrobinie wprawy. Przywiozłem jednak kiedyś z Niemiec dwa komplety na mniejsze koła w stylu Megane 1 (do mnie nie pasują za małe). Nawet nie wiem jakie ich oznaczenie. Musze oblookać i fotki zrobię. Na pewno są to oryginalne, markowe , starsze , niemieckie łańcuchy. Żaden tam szajs chiński. Gdyby ktoś chciał po taniości chętnie sprzedam. Jak nie będzie odzewu na priva wystawie na allegro .... zaraz po tym jak w końcu je zdejmę ze strychu. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 w życiu nie używałem łańcuchów, po prostu zbędne przy dobrej zimówce i odrobinie wprawy nawiet nie policzę ile razy mnie one ratowały przed przymusowym postojem,wybierając się w góry nie wyobrażam sobie ich nie miec w bagażniku.Zresztą są rejony np:Czechy,Austria gdzie nawet ich nie potrzebując w razie kontroli policji płaci sie słony mandat za nieposiadanie ich :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgadzam się z Tobą Waldi z tym, że ja uczyłem się jeździć autem kiedy ludzie nie wiedzieli co to zimowa opona (nie mówiąc o łańcuchu) a istniały tylko D-124, na zimę popuszczało się powietrza i trzeba było sobie radzić między metrowymi zaspami np jak za noc nasypało 40-60cm . Obecnie troszkę posypie i ludzie nie wiedzą co robić ....na czarnym ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Vivaldi, ja też 20 lat temu wypuszczałem się do Austrii,zimą,na bylejakich oponach (nie zimówkach) i jakoś dawałem radę.Teraz jeżeli istnieja takie udogodnienia jak zimówki,łańcuchy,systemy komtroli trakcji itp, już nie potrzebuje sobie i nikomu udowadniać jaki ze mnie miszczu kierownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 to wrzuć na sztukę łańcuchy do bagażnika i po temacie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bblack Opublikowano 27 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 ... Wydawanie kasy i wożenie łańcuchów w bagażniku uważam za zbędne... Zdziwisz się gdy spotkasz taki znak: Wówczas będziesz czekał na taki znak jak na zmiłowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 27 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 tylko przy białej nawierzchni ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Bblack, doczytaj do końca zdanie, którego tylko część zacytowałeś. Tak oznaczonych dróg w Polsce jest naprawdę niewiele i tak jak tylko przy białej nawierzchni Ostatnio niestety mam nieprzyjemność jeździć za takimi co łańcuchów nie mają, a dodatkowo na letnich jeżdżą. Poza tym widziałem już gościa w terenówce z napędem na 4 koła, który nie potrafił podjechać pod niewielką górkę i zakładał łańcuchy. Kto Ci broni kupić łańcuchy? Nikt, mnie są niepotrzebne, a jak będą to je kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bblack Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 ...Wydawanie kasy i wożenie łańcuchów w bagażniku uważam za zbędne. no chyba, że wybierasz się w Alpy. Tak wygląda koniec zdania które wcześniej zacytowałem Dróg z takim oznakowaniem w Polsce nie jest obecnie aż tak mało. Oczywiście w górach a nie nad morzem :) Osobiście mam i nie raz ich używałem. ...Ja mam 15" Rozmiar 50 15" 155/70, 175/55, 195/45 Rozmiar 60 15" 165/70, 175/60, 175/65, 185/55, 195/50, 195/55 Rozmiar 70 15" 175/70, 185/65, 195/60 Rozmiar 80 15" 175/80, 185/70, 195/65, 195/80, 205/60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Osobiście wożę łańcuchy w bagażniku przez cały okres zimowy i muszę napisać, że nie raz uratowały mnie z opresji nie tyle przed wyjazdem pod górę co z jej zjazdu. Bywało tak iż musiałem zakładać je również na tylną oś i to na drogach bez nakazu ich nakładania jak również nie mających wiele wspólnego z Alpejskim charakterem. Na szczęście, ( a może nieszczęście ) zimy w ciągu ostatnich kilku lat nie przypominają już tych ciężkich i mrożnych z ubiegłych, jednak wybierając się np. na narty w nasze rodzime góry radzę obowiązkowo zabrać ze sobą łańcuchy, gdyż nawet dobre i drogie zimowe opony na niewiele się zdadzą w trudnym i stromym terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi