wojtek7112 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Miałem uszkodzony zwijacz poduszki po tel. do ASO Postanowiłem sam się za to zabrać 1 należy zdemontować kierownice w tym celu kręcimy kierą 180 sto z tyłu jest otwór wkładamy wkrętak aż poduch odskoczy do poduchy są przyczepione dwie wtyczki najpierw małym płaskim wkrętakiem poluzować trzeba sówki na tych wtyczkach a potem łatwo można je ściągnąć podważając wkrętakiem wypinamy resztę kabelków i odkręcamy kiere nie trzeba zaznaczać można ją tylko w jeden sposób przykręcić i oto mamy zwijacz przed sobą no niestety Francuzi celowo zrobili to razem z kierunkami żeby na częściach zarabiać 2 trzeba odkręcić pilota i cztery śrubki po bokach lekko podważając zatrzaski dwa u góry dwa na dole lekko ściąga część przełącznik trzeba uważać na bolce zwijacza wchodzące w płytę przełączników i gotowe element mamy na wierzchu zabieramy się do rozebrania na części 3 w środkowej części jest mnóstwo zatrzasków trzeba powoli i delikatnie rozpiąć na trzy części wyciągamy tasiemkę z wtyczkami taśma ma 50 cm u mnie była zerwana i pogięta do wymiany wykorzystałem taśmę od skanera jest taka szeroka ze starczy na 3 taśmy wtyczki oddałem do elektronika zajęło mu to dziesięć minut i polutowana trochę męczyłem się z ułożeniem jej trzeba pamiętać o tym że kierownica obraca się półtora obrotu w jedną i drugą stronę trzeba najpierw bez kiery sprawdzić czy bez oporu obraca się górna część zwijka dwa obroty w jedną i w drugą stronę no i skręcamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Może sposób fajny i tani, ale czy bezpieczony ? To jest system odpowiadający za bezpieczeństwo.Masz pewność że w czasie wypadku taka taśma zadziała jak trzeba ? Już lepiej kupić używaną taśmę z anglika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek7112 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 To zależny jak ktoś polutuje ja tam wole mieć lutowaną i sprawdzoną 12V 2A a nie jak w oryginale na klej przewodzący przyklejoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fly.high Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 ja mam pytanie. w momencie wyłączenia auta kierownica mi się blokuje. nie moge później sprawdzic obrotów kierownicy. wyjąłem tasiemkę, sprawdziłem przepływ prądu i jest. może źle ją zwinąłem? jak ją należy nawinąć na biały pierścień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hulajnoga10 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 wpijasz jedynke, wciskasz hamulec i odpalasz auto nie wciskając sprzęgła. Włącza sie wspomaganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekfi25 Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 u mnie było to samo, kupiłem na allegro cały zestaw przełączników i teraz muszę jechać pod kompa bo nadal mi się wszystko świeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Czyli to nie była wina zwijacza.Chyba że kupiłeś znowu uszkodzony :) Generalnie w Renaultach jest tak że jak jest chwilowa przerwa w obwodzie któreś poduszki lub napinacza.To po ponownym podłączeniu kontrolka normalnie gaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekfi25 Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 to mnie zmartwiłeś, na pewno byla uszkodzony zwijacz, bo rozsypał mi sie prawie w rekach....a uszkodzenie i kontrolki pojawiły sie po zgrzytach pod kierownicą -jeszcze zobacze tak jak kolega meganecoupe02 mówi pod wiązki fotelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malykubek Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 nie koniecznie. Miałem tak w czasie postoju na odpalonym aucie koleś przekręcił mi wyłącznik poduszki pasażera. No i wyskoczył servis i ikonka. po włączeniu poduszki jeszcze jakieś 30 na wyłączonym aucie i znikneło nie pomagało gasene silnika i zapalanie. Spróbuj odłączyć akumulator na jakiś czas albo pod komputerem skasować błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekfi25 Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 taśma wadliwa nie przewodzi -sprawdzone w serwisie za 200 zł (w plecy), dzwoniłem do gościa z allegro a ten jeszcze wk... że wszystko było sprawne i tak to jest jak się nie wie co robić a zamawia. Niby ma wysłać w poniedziałek następny przełącznik z taśmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 jarekfi25, cholera, podejrzenia niestety się sprawdziły :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekfi25 Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 zobaczymy co dalej.... :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telemah1 Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 W tym poście naprawa zwijacza opisałem swoją naprawę zwijacza Użyłem tu zdjęcia wojtek7112 trochę je modyfikując (mam nadzieję, że się nie pogniewasz - to tylko do celów pomocy innym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Prawdopodobnie mam ten sam problem ze zwijaczem. Najpierw tyrkotanie kierownicy, a teraz świecące kontrolki klucza i poduszki powietrznej i komunikat (sprawdź airbag). Czy pomijając fakt ewentualnego braku działania poduszki, mogę bezpiecznie jeździć? Tzn, czy może się zdarzyć przykra niespodzianka podczas jazdy, że poduszka nagle mi wystrzeli w twarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Nie wystrzeli, ponieważ teraz nie jest ona podłączona, ze względu na zerwaną taśmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi