staszko Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Witam! Posiadam megane 2001r 1.9 dci i mam problem z alternatorem mianowicie są dziwne objawy gdy silnik jest zimny to alternator się strasznie nagrzewa ale po przejechaniu kilku kilometrów juz temperatura jego jest normalna zmierzyłem napięcie i jest 14,6 czyli ok byłem u mechanika i powiedział ze to normalne. Może już ktoś miał taki problem i wie co to możne być i jak jest tego przyczyna bo raczej mi się wydaje ze się nie powinien tak nagrzewać na postoju. Moze ktos posiada linki jak wyciągnąć ten alternator z autka. To bym poprosił. Z góry dzięki za odpowiedzi. :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 a może doładowywuje akumulator plus pewnie do tego włączone ogrzewanie tylnej szyby i dmuchawa na wyższy bieg niż zazwyczaj(po dłuższym postoju lub po nocy) i jest duży amperaż i wtedy siłą rzeczy robi się cieplejszy, a jak doładuję to amperaż spada i jest też mniejsza temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszko Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 A jaki ma być akumulator założony w 1.9 dci boja mam 75 a może jest za mocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 staszko moim zdaniem pracuję on prawidłowo, jakbyś miał przebiec 50km to też byś się zgrzał. Ewentualnie możesz mieć już trochę wyeksploatowany akumulator (częściej go trzeba doładowywać, szybciej się rozładowywuję, jest większy początkowy pobór prądu podczas ładowania), zwróć uwagę na to, że jednak na zimnym silniku włączasz więcej odbiorników prądu (to co pisałem wyżej). Natomiast jeśli chodzi o amperaż akumulatora, to poczytaj, jest pokaźny wątek na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amigotczew75 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Mam pyt. W mojej Megi ( I phI 1.9 d) jak odpalam to na początku przygasają wszystkie kontrolki a jak dodaje gazu to się robią jaśniejsze ale tylko ok 6,7, sekund ( efekt jakby alternator nie doładowywał). Po tym czasie wyrównują się obroty silnika i już jest ok i nie ma różnicy przy dodawaniu gazu. Czy to norma czy coś się dzieje z alternatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Akumulator podładuj i powiedz czy pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amigotczew75 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Podładowałem i tak samo robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 trzeba sprawdzić dwie rzeczy 1) napięcie lądowania alternatora, ale raczej tu będzie OK 2) stan w jakim jest akumulator, może jemu coś niedobrego się stało Tak pro forma przeczyściłbym klemy i nasmarował jakimś smarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amigotczew75 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 ...Tak pro forma przeczyściłbym klemy i nasmarował jakimś smarem wszystko zrobione i sprawdzone i nadal tak robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Popatrzę u siebie jak to jest, ale wydaje mi się, że jest inaczej ale mam inny silnik, benzyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lontas Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 witam kolegów powiedzcie mi mam taki problem z passatem b5 2004 zaczeła mi swieciec kontrolka od ładowania sparawdzilem jakie jest napiecie na alternatorze 11,8 +- 0,5V co sie mogło zepsuc bo juz niewiem czy djody, czy co? dzieki za porady Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Regulator napięcia należny sprawdzić w pierwszej kolejności, szczotki no i chyba tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar1003 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Witam mam megane z 1996r 1,9d moim problemem jest świecąca na niskich obrotach kontrolka od akumlatora Napięcie na akumlatorze 12V i nie zmienia się przy dodawaniu gazu. Coś jakby popiskiwałow alternatorze Proszę o jakieś sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Alternator do przeglądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deqen Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Witam! Mialem podobny problem tylko u mnie nie tylko sie nagrzewał ale wogóle przestał ładować pierwszymi oznakami uszkodzenia alternatora jest nagrzewanie sie . Radze oddac alternator do naprawy bo z nim robi sie juz cos nie tak. Najprawdopodobniej gdy odpalasz autko następuje gdzies zwarcie i zaczyna sie nagrzewac a gdy juz jedziesz alternator chłodzi sie przez wentylator i chłodnice wiec temperatura automatycznie spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi