inzynier Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Witam mam problem ze sprzęgłem. Podczas przyspieszania na 5-tym biegu sprzęgło potrafi się śliznąć. Byłem wczoraj u mechanika, odbyliśmy jazdę próbną i ... okazało się, że wszystko jest OK. Jak się z nim zamieniłem za kierownicą sprzęgło się również nie ślizgało. Po tej wizycie jadąc samotnie dodałem gazu i nastąpił poślizg tj. rosną obroty a samochód nie przyspiesza tak więc usterka wystąpiła ponownie. Megan ma 108 000 przebiegu i chyba trochę za wcześnie na wymianę sprzęgła. Próbowałem sprawdzić również sprzęgło w następujący sposób: Zaciągnąłem hamulec ręczny i wrzuciłem 4-ty bieg po czym puściłem sprzęgło. Auto natychmiast zgasło. Podobno oznacza to, że wszystko jest OK. MEGANE II 1,9 dCi 130 kM 2006 rok. Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 jesteś pewien co do przebiegu (czytaj czy jesteś pierwszym właścicielem) ? Wykonaj taki sam test sprzęgła bez zaciągania ręcznego ale np z 3 biegu i puszczając je powoli zwróć uwagę w jaki sposób auto rusza (szarpie czy płynnie) Może twój styl jazdy nie służy twojemu bolidowi a mechanik je przegonił i było na jakiś czas ok. aha. zwróć uwagę jak jeździsz swoim autem czy noga ciągle nie spoczywa na sprzęgle. To może być przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inzynier Opublikowano 14 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Samochód kupiłem w Renault rok temu. Miał 95tys i był używany w Renault (książka przegładów, gwarancja). Jeżdzę bardzo spokojnie. Zauważyłem, że czasami przy ruszaniu sprzęgło dziwnie jęczy, ale to mija i potem jest ok. Mechanik jak ze mną jechał to wciskał i gwałtownie puszczał sprzęgło. Bardzo szarpało, powiedział, że tak ma być, że jest ok [ Dodano: 2009-02-14, 11:03 ] Zastanawiam się jeszcze czy przyczyną nie jest olej który może przedostał się przez uszkodzony uszczelniacz i schlapał sprzęgło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Witam ma dokładnie ten sam problem slizga mi sie sprzegło na 5 i 6 biegu przy 2500 wskakuje na 3000 i zachwilke wraca do 2500 i auto zaczyna ciagnąć Moze sprzegło jest zapowietrzone [ Dodano: 2009-02-15, 13:02 ] inzynier skontaktuj sie ze mna bo mam ten sam problem gg 3083036 lub kom 504 154 547 lub 604 255 946 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inzynier Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Ciekawy wątek z tym zapowietrzonym sprzęgłem. Czy ktoś może napisać więcej na ten temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 rozmawiałem z Wojtkiem z forum i u mnie najprawdopodobniej skonczyło sie tarcza ba osyc wysoko bierze ale bez wyciagnienie nic sie nie wowiem tylko zastanawiam sie czy kupowac nowe czy uzywane a jesli uzywane to jaka powinno miec minimalna grubosc zbym jeszcze minim 1 rok na tym jezdził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Jak sprzęgło to tylko nowe, bez sensu kupować używane, bo koszt robocizny jest często równy cenie kompletu sprzęgła, więc jak nie teraz to za rok zapłacisz za wymianę kompletu, więc po co dwa razy za robociznę płacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 tak za rok chce sprzedac megane wiec nie che walic kasy w nowe bo po co nowe sprzegło okoł 700 a za uzywke dzam 300 + wymia 200 i bede latał jeszcze ze 50 000km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 bede latał jeszcze ze 50 000km z tym,ze nie na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 i za rok ktoś będzie sprzedawał przez forum swoje autko jako igła :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Więc co okazało się, że sprzęgło przestało się ślizgać )) myślę, że to od tego, że się jak ja to mowie zeszkliło - jak klocki hamulcowe. Ruszałem od 3 tysięcy na 5 biegu i sie trochę przypaliło ale zrobiłem 190 w miejscu bo nie mogłem ruszyć na śniegu wiec myślę ze teraz będzie ok ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Ma być dobrze dlatego, że rozpędziłeś w miejscu samochód do 190 i co tym spowodowałeś ?? Dobrze, że nie złapało Ci podłoża, bo mogło się coś stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 teraz tak myśle ze " zdunman" masz racje:)) ale chodzi o to że na początku slizgneło sie sprzegło z 5 biegu wiec kreciło sie bardzo szybko. Zaśmierdziało dość mocno spalonym sprzęgłem. Myslę ze na tarczy pojawiło sie coś podobnego jak na klockach hamulcowych ( nowych) gdy hamuje sie nimi dosyc ostro - pisze o tym w instrukcji klocków ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Jakbyś przy 190 złapał przyczepność to silnik by poleciał w kosmos. Na pewno albo skrzynia albo półosie albo silnik by nie wytrzymał takiego obciążenia - gratuluję pomysłowości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 dziekuje :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi