piter2906 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Witam wszystkich forumowiczów, Kupiłem renówkę z dziewczyną na spółkę ( obaj jesteśmy na umowie k-s ). Czy w skarbówce muszę pokazać umowę k-s ? Czy muszę wypełniać druk PCC 3A w skarbówce jako współwłaściciel ? Czy jak wypełnię to wtedy skasują 4 % od wartości auta ( ode mnie 2 % i od dziewczyny 2 % ). Czy do rejestracji potrzeba potwierdzenie z US że się zapłaciło podatek ( chcemy zarejestrować samochód na nas dwóch ) ? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Piter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbarann Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 musicie teraz wszędzie łazić razem... druk PPC oczywiście wypełniacie też razem z załącznikie... płacisz od 2% bez zapłaconego podatku nie masz poco iść do Wydziału Komunikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SnakeEyes Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 samochód krajowy czy sprowadzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 jak kupiliście furę na fakturę vat (np od firmy), to pcc nie trzeba wogole wypełniac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruck Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 kbarann wczoraj byłem w wydziale komunikacji zarejestrować auto ,nikt nie zapytał o PCC więc czemu nie ma po co się tam pokazywać ? Samochód kupiłem krajowy z innego powiatu. Może to ma znaczenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Cruck, jak masz Fa VAT to nie pytali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Cruck wydziału komunikacji nie interesuje czy zapłaciłeś podatek i nikt tam o niego nie zapyta. Ma znaczenie czy kupiłeś od firmy (nie płacisz PCC) bo masz fakturę VAT. Jak kupujesz od osoby prywatnej powinieneś zapisać w umowie, kto płaci podatek? Kupujący, sprzedający czy obaj 50/50 to jest umowa między wami. A skarbówka jak będzie chciała to Cię znajdzie. O ile dobrze pamiętam to tak czy siak powinieneś złożyć PCC bo kupiłeś auto (od osoby prywatnej) poczytaj http://www.auto.pl/dokumenty/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 P_r_z_e_m_o, u mnie na bank to sprawdzają, bez kompletu dokumentów nie rejestrują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Teraz w urzędach rożnej maści jest taka samowola, że głowa boli. W jednym wymagają jakiś dodatkowych papierów, w innym robią wielkie oczy po co im się to daje. Po za tym ja kupowałem auto jakiś czas temu, a jak wiadomo przepisy się zmieniają, więc najprościej i najszybciej zadzwonić, podejść do odpowiedniego urzędu i zapytać. Nie pamiętam, kto mi powiedział, że muszę podejść do US, ale tam musiałem wypełnić PCC i kopię umowy sprzedaży samochodu, pomimo tego, że samochód sprzedawałem, a w umowie miałem zapisane, że podatek opłaci kupujący. Oczywiście urzędniczka wyciągnęła jakąś książkę z cenami samochodów i coś tam sobie zanotowała w komputerze i na formularzu i tyle. O ile się nie mylę zajęło to z 5-10 min. Ale tak jak mówię było to jakiś czas temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruck Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 P_r_z_e_m_o PCC złożyłem i zapłaciłem lepper_pl Nie miałem Faktury VAT, kupiłem od osoby prywatnej. Nie obyło się jednak bez problemu. Miałem inny adres na umowie kupna-sprzedaży a inny w dowodzie osobistym. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monter Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 1. PCC wypełniasz i płacisz zawsze jak kupujesz od osoby fizycznej (czyli umowa KS). Nie ma znaczenia ilu jest właścicieli na umowie, płacisz zawsze 2%. Jak kupujesz od komisu, salonu (czyli faktura VAT) jesteś zwolniony z opłaty skarbowej. 2. Wydział komunikacji generalnie dzisiaj ma gdzieś czy zapłaciłeś podatek czy nie. US natomiast się nie szczypie i ładuje mandaty za spóźnienia z opłaceniem PCC. 3. P_r_z_e_m_o, u mnie na bank to sprawdzają, bez kompletu dokumentów nie rejestrują. Niestety taki lajf. Co kraj to obyczaj a co wydział komunikacji to interpretacja (przecież tych samych) przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi