babus Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Witam. Był podobny temat, ale dotyczył silnika benzynowego, mi chodzi o silnik 1,5 dci /100 kM,rocznik 2004, przejechane 130 tys/. Wymieniłem kompletny rozrząd oraz pasek osprzętu wraz z napinaczem. Zrobiłem to u znajomego mechanika. Autko odebrałem w piątek i po pewnym czasie usłyszałem dziwne dźwięki, których przed wymianą nie było. Słychać takie dziwne terkotanie, również w środku auta. Nie wiem co jest nie tak. Mechanik zapewnia, że zrobił wszystko zgodnie z zasadami. Czy ktoś z forumowiczów miał taki przypadek? Proszę o poradę. [ Dodano: 2009-03-10, 21:21 ] Witam forumowiczów! Temat terkotania po wymianie rozrządu wyjaśniony. Mechanik jeszcze raz wszystko zdemontował i okazało się, że wadliwy był napinacz paska rozrządu. Jakaś zapadka nie blokowała się i wydawała taki dźwięk. Dodatkowo ściągana jest śrubą, która to wszystko zaciska na swoim miejscu, także po zamontowaniu wszystko wyglądało ok. Napinacz na swoim miejscu, pasek napięty. Wadliwa część wymieniona w sklepie na nowy egzemplarz i wszystko jest cacy. Silniczek pracuje normalnie, bez wydawania podejrzanych dźwięków. Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miszel73 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Witam, Czy po wymianie rozrządu jest jakaś poprawa w pracy silnika i ogolnie we wlasciwosciach jezdnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 miszel73, tia..lepiej w zakręty wchodzi i pewniej sie trzyma na mokrym Tak na poważnie to o co tak naprawde Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miszel73 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 czy jest jakas roznica w pracy silnika. DOsłownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 miszel73, na moje ucho i oko to nie.No może troszeczkę lepiej ale wydaje mi się,że to działa autosugestia ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryanek Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 nie ma różnicy przecież to tylko pasek co ma ci tam mocy dodać :) może być jedynie gorzej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi