piotr3 Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Witam. Panowie w moim sceniku zakres hamulca postojowego już się skończył. chciałbym go wyregulować, a nie wiem gdzie się to robi? I jeszcze jedno pytanie... po przeskoku ilu ząbków dźwigni ręcznego koła powinny się zablokować>?? Z góry DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Pod autkiem powinna być śruba do regulacji. Nie pamiętam dokładnie jak u mnie ale wydaje mi się, że już na 4. Nigdy nie liczę bo nie zostawiam na ręcznym, a jak ćwiczę drift to wciskam guzik i nie słychać przeskoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss1984 Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Mam pytanie posiadam megane z 98roku hetchbeck 1,4 benzyna i nie trzyma mi ręczny gdzie w tym modelu znajduje sie regulacja hamulca ręcznego mile widziane zdjecia Używaj znaków interpunkcyjnych, lepiej się wtedy czyta wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Podejrzewam, że zardzewiały Ci dźwignie hamulca w bębnie. Zerknij tu i sprawdź to u siebie: http://megane.com.pl/megane-i-phii-wymiana...ighlight=manual Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss1984 Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 a nie ma jakieś regulacji śrubą by uniknąć od razu rozbierania bębna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 A jak chcesz wyregulować hamulec, skoro jego mechanizm zardzewiał i prawdopodobnie się nie rusza? Musisz zdjąć bęben, wszystko wyczyścić i obędzie się bez regulacji. Podałem Ci jak na talerzu co trzeba zrobić, nawet zwróciłem na to uwagę w manualu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Witam. Wymieniłem linki awaryjnego. Chciałem go wyregulować. Nie bardzo rozumiem jednak sposób regulacji :-/ . Naciągałem linki, ale dźwignia nie podniosła się o te 1-2 ząbki. Czy Ktoś uprzejmie mógłby mi ten sposób regulacji rozjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arnie4pl Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Witam. Linka nie ma się podnieść o 1-2 ząbki, chodzi tylko o to że między pierwszym a drugim ząbkiem szczęki nie powinny dotykać bębnów. A co do regulacji hamulca to sprawdź mechanizm samoczynnej regulacji luzu szczęk, ja ostatnio wymieniałem szczęki i zabardzo go skręciłem potem ręczny działał tylko na jedno koło, rozkręcenie mechanizmu samoregulacji rozwiązało problem, teraz ręczny jest jak dawniej ostry jak brzytwa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Ok. Dzięki. I u mnie jest tak, że ręczny blokuje tylko jedno koło (lewe). Mechanizmy samoczynnej regulacji luzu szczęk chyba już wyregulowały ten luz. Gdy zaciągnę ręczny i spojrzę pod samochodem na orczyk to jest przekrzywiony, jedna linka (lewa) jest wyciągnięta mniej. Też gdy chwycę za linki i ciągnę to prawa chodzi lekko, lewą coś trzyma. O co chodzi? [ Dodano: 2010-11-30, 21:57 ] Już wszystko jasne. Prawy samoregulator nie działa. Musiałem metodą powtórzeń wyregulować ręcznie (kręcąc pokrętłem samoregulatora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIEROWCATIRA Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Połączono z już istniejącym tematem. Proszę o pomoc i podpowiedz,gdzie znajduje sie napinacz hamulca ręcznego w megane scenic1. Chcę go podciągnąć przed przeglądem technicznym bo jest słaby. Wielkie dzięki i pozdrawiam. Edytowane 23 Listopada 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Od spodu jest dostęp, odkręcasz osłonę z blachy, i tam jest nakrętka regulacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacas1984 Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 (edytowane) Cześć, chcę przed zimą ogarnąć hamulec ręczny - prawie nie działa. Dźwignię można niemal swobodnie pociągnąć do góry, zakres regulacyjny na śrubie znajdującej się na lice skończył się. Podejrzewam samoregulatory lub linkę. Linkę kupiłem i zamierzam zabrać się za jej wymianę, mam jednak pytanie dotyczące samoregulatorów. W tym poście jest napisane coś o regulacji przy samym bębnie. Czy po zdjęciu bębna znajdę tam jakąś regulację, której będę mógł dokonać ręcznie? Jeśli tak, jak dokładnie to zrobić? Niestety nie rozumiem pierwszego sposobu opisanego w zeskanowanej stronie książki. Piszecie też o regulacji pokrętłem samoregulatora. Dodam, że szczęki są w dobrym stanie, skuteczność nożnego hamulca tylnego jest książkowa, hamowanie nie wytwarza żadnych złych dźwięków, tłoczek nie cieknie. Niestety jak zdejmowałem wiosną bębny nie wiedziałem i samoregulatorach i nie przyjrzałem się tam niczemu poza stanem tłoczków, bębnami i szczękami. Chciałbym więc póki co uniknąć generalnego remontu hamulców z tyłu i skupić się tylko na tym, aby działał mi hamulec ręczny. Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 5 Września 2018 przez Jacas1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi