Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Swiatla w nowym megane

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
może nawigacja ma tzw "Tryb nocny", ma gdzieś wbudowany czujni

Jak naciśniesz przy "dżojstiku" przycisk light/dark, to ostatnia opcja odpowiada za automatyczne przełączenie nawigacji w tryb dzień/noc. Czujnika żadnego nie ma.

Można to sobie ustawić samemu...

• 3 miesiące temu...

athlon64x4, Słuchaj opcja za 110zł "automatycznie włączane światła mijania" to raczej nie to samo co światła do jazdy dziennej. Jednakże gdy zamawiałem samochód i tą opcję tak mi to właśnie wytłumaczono - zapalają się dzienne a jak czujnik wykryje zmierzch, ciemny tunel to samochód sam zapali mijania. Odebrałem sobie Scenica III i zonk - wychodzi że mam tylko tryb skandynawski - 0 czy Auto palą się mijania. Przypatrzyłem się kloszom i brak dodatkowej żarówki. Krew mnie właśnie zalała i chyba ich zaj...... bo albo jestem idiotą albo takiego ze mnie zrobili.

p.s. przerabiał ktoś temat dziennych w Scenicu?

ja mialem tak samo - mimo że dopłaciłem miałem caly czas tryb skandynawski - chciałem czy nie ksenony paliły się non stop. Pojechalem na drugi dzień i przestawili od ręki. Wątpie żeby robili różne klosze do samochodu ze światłami do jazdy dziennej i bez. Znajoma kupiła najtansza wersje MIII i też po zakupie aktywowali jej światła do jazdy dziennej za free (mimo że nie dopłacała przy zakupie). Twierdzisz że nie masz dodatkowej żarówki a miejsce na nią jest?? Może to 110PLN to cena promocyjna za za 2xP21W :)

Jeśli chodzi o scenica to klosz ma miejsce ale jest zaślepione (fabrycznie zalane plastikiem), brak żarówki, okablowania, na odbłyśniku jedynie okrągła rysa jakby do wycięcia i tyle. Samo podpięcie komputera raczej niewiele da.

Może ktoś mnie utwierdzić w przekonaniu, że opcja za 110zł którą wybrałem "automatycznie włączane światła mijania" to są światła do jazdy dziennej? czy jednak oznacza to tyle że światła włączą się automatycznie bez względu na pozycję przełącznika przy kierownicy a przypadkiem jest tak, że akurat w GT da się to włączyć bo była żarówka i instalacja?

To znaczy tyle i tylko tyle, że świecą Ci cały czas "normalne" światła. Pewnie montują w tej cenie super wypasiony komputer (który miałem też i w Avensis z 99 :) ), który nie robi nic innego, tylko zapala normalne światła i... tyle.

Światła do jazdy dziennej to zupełnie inna broszka. I, żeby było śmiesznie, w pierwszym salonie mnie na to namawiali (chodzi o "bajer" za 110zł), w drugim odradzali - "po co panu taki bajer, jak ma pan światło do jazdy dziennej i czujnik zmierzchu??". I m.in. dlatego też wybrałem drugi salon :)

Jednym słowem - jeśli nie jest tak, jak myślałeś, to albo źle myślałeś, albo... nacięli Cię, nie tłumacząc o co chodzi...

P.

ale to można osiągnąc przełączając manetke od światel nie dopłacając tej kasy...

jak w takim razie wytlumaczyc brak swiatej do jazdy dziennej u kolegi w Scenicu?? Bo od wersji wyposażeniowej to nie zależy (przynajmniej w MIII)

Pewnie są ale tylko w tych z ksenonami, wersja wyposażenia też pewnie nie ma większego znaczenia co widać na moim przykładzie bo mam privilege. Tak jak ktoś tu napisał te 110 zł to dla zapominalskich i tyle - ze światłami do jazdy dziennej nie ma nic wspólnego a że w niektórych salonach wprowadzają w błąd to już inna para kaloszy. Szkoda bo skoro mam FAPa dla ekologii to światła dzienne też pasowało by mieć do ekologicznego kompletu... Francuzi to jednak ignoranci.

1. opierdzielibym kogos w salonie za wprowadzenie w błąd (nieodwracalne)

2. powtórze: ja mam privilage (+ ksenony) i mam światła do jazdy dziennej a moja znajoma z pracy ma AUTHENTIQUE (zwykłe lampy) i również ma światła do jazdy dziennej

3. czy zaslepione miejsce o którym mówisz to to zaznaczone na zdjęciu?

post-6565-1294691649_thumb.jpg