Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Swiatla w nowym megane

Rekomendowane odpowiedzi

Serwisy zwietrzyły chyba niezły biznes na tym odblokowaniu, bo zaczęły się cenić.

Podzwoniłem dziś po serwisach w poznaniu, powiedziałem że mam auto rejestrowane po raz pierwszy w 2009r. i chciałbym to zlecić najlepiej jako usługę gwarancyjną.

Usłyszałem odpowiednio: <ok>

- serwis #1 - 195,-

- serwis #2 - 150,-

- serwis #3 - nie słyszał o czymś takim, ale pan zadzwoni do w-wy i się dowie, mam zadzwonić za tydzień

- serwis #4 - 120,-

- serwis #5 - 170,- ale muszę na piśmie oświadczyć, że odpowiedzialność za jeżdżenie autem oświetlonym niezgodnie z przepisami i wszystko co się z tym wiąże biorę na siebie. O tym, że w przyszłości nie przejdę badania technicznego też zostałem poinformowany. :-)

Henki, z tego co czytałem w tygodniku "MOTOR" i co napisałem powyżej przepis brzmi że auta o 1-wszej rejestracji do końca 2009 - MOGĄ ale NIE MUSZĄ jeździć na światłach dziennych mając jednocześnie włączone pozycje z tyłu.

Niezgodne z przepisami będzie jeżdżenie autem zarejestrowanym w 2010 z pozycjami z tyłu, nie jest niezgodne jazda z dziennymi bez pozycji z tyłu autem zarejestrowanym do końca 2009 r.

Ja to tak zrozumiałem.

Ja to tak zrozumiałem.
Bo tak wlasnie jest. Dziwne... po prostu co serwis to lepszy fachowiec od prawa... ot cala polska... ja juz od jakiegos czasu tak jezdze i nie ma problemow.

Chociaz znam osobe, do ktorej sie czepili tlumaczyl co i jak, a oni ze musza sprawdzic.

Nim to ustalili, po konsultacjach z komenda, troche minelo pare kwadransow... po czym powiedzieli ok i puscili...

U mnie tak to było:

Autko zarejestrowane 31 grudzień 2008. Było w trybie skandynawskim (czyli po zapalaniu silnika zapalały się światła mijania). 3 tygodnie temu dzwoniłem po serwisach i dilerach Renault w Poznaniu aby dowiedzieć się ile będzie mnie kosztowało włączenie dziennych światełek. I tak:

AutoDrap: nie można tego robić według prawa, ale za cenę podłączenia do komputera 180 PLN włączymy tą funkcję

Diler na ul. Kościelnej: "o co chodzi...?? nie wiem, proszę zadzwonić za tydzień..."

Diler ul. Kazimierza Wielkiego: według prawa Renault PL nie można, ale na moją odpowiedzialność 60 PLN - umówiłem się od razu na usługę.

Pojechałem po 3 dniach czekałem godzinę za autkiem i oznajmili mi że mają awarię komputera i nic nie zrobią dziś, ale jak usuną awarię to do mnie zadzwonią i zrobią to za free. Stało się jak powiedzieli. Telefon zadzwonił po 4 dniach na drugi dzień pojechałem i zrobili i to za darmo. Jedno tylko mnie bolało. Dlaczego podłączenie do komputera i aktywowanie świateł dziennych trwało 90 minut. Myślałem że korzenie zapuszczę tam.

A ja byłem w warszawie i powiedzieli że nie wł. bo zarejestrowany przed 31.12.09 i że nie mogą bo to niezgodne z prawem....

Byłeś w alejach Jerozolimskich 156. Jak im udowodniłem że jednak można to powiedzieli że będzie kosztować 300zł. Zadzwoniłem do Sepczyńskiego w Ożarowie, poprosili o VIN i powiedzieli że się da włączyć - koszt 65zł. Dziś włączone i piknie działa. Serwis w Al.Jerozolimskich to nieporozumienie - po raz kolejny to sami udowodnili.

Zadzwoniłem do Sepczyńskiego w Ożarowie, poprosili o VIN i powiedzieli że się da włączyć - koszt 65zł
Trzeba bylo zrobic to przy nich, jak powiedzieli taka kwote, zadzwonic i powiedziec ze w konkurencyjnym serwisie 65zl... ciekawe co by powiedzieli.

Dzisiaj włączyłem światła dzienne u Sepczyńskiego. Cała czynność wraz z zamontowaniem wysokotonowych głośników zajęła ... bagatela 2 godziny. Cena jak podana wyżej. Tylko co oni rzeźbili tak długo :shock:

Pozdrawiam

Bobo

Sprawdzoną metodą włączenia świateł dziennych jest drobny szantażyk: trzeba umówić się na przegląd w ASO ( oczywiście ,jak już na niego czas) i podczas rozmowy powiedzieć, że się chce aby włączyli te światła podczas przeglądu , oczywiście za darmo.

Przy odmowie , trzeba zasugerować, że pojedzie się na przegląd do innego serwisu , który włączy światła dzienne za darmo, to DZIAŁA !!!

• 3 tygodnie później...

Witam! mam zamiar założyć diodowe zamienniki do świateł dziennych(P21W) i w związku z tym mam pytanie?,czy w Megane III na komputerze znajduje się komunikat przepalonej żarówki lub jej braku?(ja przynajmniej czegoś takiego nie zauważyłem).Może ktoś z forumowiczów próbował takich zamienników LED?jak na takie zamienniki reaguje samochód?

hmmm powiem szczerze ze zastanawialem sie poważnie nad wymiana tych zarowek na diodowe (biksenony - samochod dopiero w produkcji) oraz dodatkowo na wymianie całego oświetlenia wnętrza na diodowe jak mam teraz w MII - zraza mnie tylko to ze nadgorliwi Panowie serwisanci podczas przegladu w MII wpisali mi: ingerencja w układ elektryczny - nieorginalne podswietlenie wnetrza kabiny :-(

z drugiej strony wydaje mi sie że dobrej jakości led (nie taki z allegro za 5,99) powinien dobrze służyć przez conajmniej rok...