Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Swiatla w nowym megane

Rekomendowane odpowiedzi

Pawel_Sz: jeśli auto jest/będzie wyprodukowane w 2011 roku w ciągu ostatnich kilku tygodni, powinno mieć te światła aktywne, bowiem zmieniły się przepisy, i teraz każde NOWE auto wyprodukowane od któregoś tam dnia te światła musi mieć... a jak to jest w praktyce? i czemu Megi ma/miała te światła ale ich nie ma :P to ja już nie wiem ;]

Megi miała i ma te światła tylko nikt z RP nie chciał brać odpowiedzialności za sprzedawanie produktu z wyposażeniem, którego nie można było używać u nas w kraju. Teraz sytuacja jest jasna i klarowna.

soko, niestety nie jest tak łatwo... cytuję "Od 7 lutego 2011 roku zgodnie z Dyrektywą 2008/89/WE wszystkie nowe modele pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony sprzedawane na terenie Unii Europejskiej będą obowiązkowo wyposażone w światła do jazdy dziennej. Oznacza to, że obowiązek ten nie dotyczy wszystkich nowych samochodów, ale wyłącznie nowych modeli, które uzyskają homologację po tej dacie. Pozostałe produkowane dotąd modele samochodów nie muszą być wyposażone w światła do jazdy dzinnej. Jednakże obowiązek wyposażania nie oznacza obowiązku używania. Ewentualne włączenie tych świateł będzie ciągle leżało w gestii kierowcy". Jest to zgodne ze stanowiskiem RP cytowanym kilka postów wyżej. Meganka ma już homologację uzyskaną przed 7 lutym 2011 i świateł dziennych mieć nie musi. Tak czy siak, jeżeli w odbieranym przeze mnie autku będzie instalacja, to panowie u dealera nie widzą najmniejszych przeciwskazań, by mi te światła aktywować :P

--

Pozdrawiam,

Paweł

Witam,

Jak myślicie, czy możliwy jest montaż żarówek ksenonowych do GT III? Mój fabrycznie ma tylko reflektory z H7. Jeśli tak, to ile kosztuje?

W ofercie samochodów nowych taka opcja kosztuje 5 tys. zł.

Pozdrawiam

ABCMEgane.

Jak myślicie, czy możliwy jest montaż żarówek ksenonowych do GT III? Mój fabrycznie ma tylko reflektory z H7.

Wszystko się da zrobić tylko się pytam po co. W twoim przypadku operacja jest bardzo nie opłacalna i może się wiązać z utratą dowodu rejestracyjnego w przypadku spotkania z patrolem policji.

Proszę bardzo. Dowód tracisz za zastosowanie oświetlenia niezgodnego z homologacją lamp. Potem za brak samo poziomowania lamp, brak spryskiwaczy lamp. Kłopoty na przeglądzie na stacji kontroli pojazdów, brak pieczątki do dowodu o dopuszczeniu auta do ruchu.

ABCMegane, weź pod uwagę, że to nie tylko zamontowanie świateł. To całą instalacja, której zrobienie po zakupie wyjdzie zapewne drożej, niż te 5000 w salonie. Abstrahując od tego, czy się da to zrobić.

A do tego to, co wspomina aston - możliwość "uwalenia" sobie dowodu.

P.

W ASO słyszałem, że była taki jeden ochotnik, który zmienił standardowe reflektory na ksenonowe. Lampy i zderzak (ze względu na spryskiwacze) z allegro, czujniki i moduł sterujący z ASO. Koszt wyszedł w okolicach 6000PLN

Nie prawdą jest że za montaż żarówek ksenonowych do reflektorów można stacić dowód bo przepisy mówią o poziomowaniu i spryskiwaczach w autach już z ksenonami, a o dodatkowych nic nie mówią czyli co nie jest zabronione to jest dozwolone jak w swojej poprzedniej Megi II miałem założone żarówki ksenonowe i nigdy żaden patrol policji się nie przyczepił ale stopień obniżenia źródła światła miałem na dwa, a i przegląd przeszedł pozytywnie, a jeśli chodzi o efekt lśnienia innych kierowców to niskie skierowanie źródła światła dobre palniki znaczy drogie i mamy ksenon za 1/10 ceny powyżej. Jak miałby ktoś ochotę to mogę podać miejsce gdzie można zamówić dobry zestaw.

Nie prawdą jest że za montaż żarówek ksenonowych do reflektorów można stacić dowód bo przepisy mówią o poziomowaniu i spryskiwaczach w autach już z ksenonami, a o dodatkowych nic nie mówią (...)

Każda lampa jest homologowana pod konkretny typ żarówki.

Rodzaj żarówki jaka ma być zamontowana jest nabity na kloszu lampy.

To że Ciebie nie złapali, to już twoje szczęście, a co do badań technicznych nie będę się wypowiadał.

U mnie od czasu do czasu są akcje wyłapywania aut z "ksenonami".

Sporo osób straciło dowody i ostatnio na mieście jest mniej aut z pseudoksenonami.