Jaskinia Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem Renię i mam pytanie-Do tej pory mam mały problem z wyczuciem sprzęgła i gazu. Tzn sprzęgło łapie bardzo wysoko, gaz z kolei jest taki hmmm... nadwrażliwy. Trochę mi wstyd, bo przejechałem kilkaset tysięcy kilometrów różnymi autami, a w Reni zdarza mi się gaśnięcie lub ruszanie na zbyt dużych obrotach. Samochód ma dopiero 46kkm i jest to 100% prawdziwy przebieg więc sprzęgło jest dobre. Autko do tej pory serwisowane, więc nic nie powinno mu dolegać. Druga rzecz- wydaje mi się, że silnik jest mało elastyczny. Wcześniej jeździłem Corollą 1,6 110KM i dużo lepiej zbierała się z niskich obrotów. Nieraz mam wrażenie, że np. przy 2 tys obr daję gaz do dechy i wydaje mi się, że jak go odpuszczę do ok 1/2 to jakby lepiej przyspiesza. Oprócz tego autko malutko pali, silnik chodzi równiuteńko. To takie "smaczki" auta, czy może jej coś dolegać? Zmieniłem nazwę tematu tak aby była zgodna z regulaminem i przedstawiała problem. lepper_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubak Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Sprawdź w serwisie oprogramowanie modułu zapłonu bo może mieć błędy miałem podobne objawy i nowe oprogramowanie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 A ile Cię to kosztowało? Bo pewnie samo podpięcie do kompa to niezły wydatek :-/ Szkoda gdybym wyrzucił kasę na darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubak Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 W serwisie powiedzieli że to błąd Fabryczny i miałem to za darmo. A cha jeszcze jedno czasami spadały mi obroty do 400 i czasami silnik sam gasł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 U mnie obroty są idealne i nie ma żadnych dziwnych objawów poza ruszaniem. Chyba muszę się udać na spota i przejechać się inną Renią ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arka3 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 No to Ci powiem że w mojej Megi mam idealnie takie same odczucia. Fakt że ruszanie już opanowałem, ale na początku było dokładnie tak jak opisujesz. Natomiast elastyczność jest na bardzo niskim poziomie w porównaniu do np. Peugeota 1.8 16v 110KM. Niby ilość kucy taka sama, waga samochodu też podobna (1300kg) a przyspieszenie .... Niestety nie mam porównania do drugiej takiej samej meganki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 arka3, to mnie uspokoiłeś. Miałem nadzieję, że zadbane i serwisowane auto nie będzie miało ukrytych niespodzianek. A co do osiągów- po prostu chyba ten silnik trzeba kręcić wysoko i tyle. Z drugiej strony jadąc autostradą auto fajnie się zbiera na V biegu w przedziale 120-170 km/h. Mnie w jeździe miejskiej jeszcze trochę przeszkadza to, że pierwszy bieg jest krótki w stosunku do drugiego-po zmianie biegu obroty mocno spadają. Poza tym nie mam żadnych zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_k Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 I ja mam podobnie, jak Koledzy, narazie autkiem koło 3tys. km przejechałem ale dalej potrafi mi zgasnąć przy ruszaniu. Co do dynamiki jazdy to wydaje mi się, że koło 2.5-2.7 tys. obr. zaczyna działać "słynne" koło zmiennych faz rozrządu i autko zaczyna żyć "nowym" życiem, a przynajmniej takie wrażenie odnoszę, bo poniżej tej wartości to tak troszkę "mułowato" jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 popatrzcie na krzywą przebiegu momentu obrotowego. Praktycznie każdy 16 zaworowy silnik ma optimum między 3000 a 4000 obrotów. Stąd koło trzech tysi zbierają się najlepiej. Dlatego też komuś (kto szczególnie wcześniej jeździł dieslem) może się wydawać ze trzeba kręcić wysoko - powiem tak: wysoko dla benzyny to 6000/min i więcej. Dla motoru 10 000 obrotów na minutę i więcej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techniacz Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 (...)Dla motoru 10 000 obrotów na minutę i więcej!!! Nie przesadzajmy, nie dla wszystkich "motorów", niektóre nawet do tylu nie dokręcą Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi