mareks 1234 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Witam, jak najlepiej przyspieszać ze startu w autach z silnikiem dci ? U mnie zbyt duze dodanie gazu na 1 - to odciecie dopływu paliwa, wiec szybko włączam 2 - i czekam az minie turbo dziura. W tym czasie oczywiscie nawet podrzedna benzynowka jest juz daleko. Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tej przypadlosci silnikow i diesla i ich wyzszosci, ale na trasie. Poprosze o opinie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 To jak wysoko kręcisz, że ci odcina? Nigdy do takich obrotów nie rozkręciłem motoru. Poza tym u mnie( nie wiem jak u innych) nie mam objawu turbo dziury. Faktem jest, że pierwszy bieg jest dość krótki i szybko trzeba zmienic ale to tak już jest w dizlowcach . W tym czasie oczywiscie nawet podrzedna benzynowka jest juz daleko mnie się to raczej rzadko przytrafia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks 1234 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Masz megi II faza 1, faza 2 z FAP filtrem czastek stalych mocno o sobie daje znac - wiec to moze nawet nie jest taka turbo dziura - jak bardziej wplyw oporu na FAp-ie. Wczesniej tez jezdzilem Megi II ph 2 - wiec tez nie wiedzialem za bardzo o czym mowia uzytkownicy tego silnika z FAP-em. Jednak wg danych technicznych - i moich wrazen - osiagi silnika 1,9 dci FAP 130 KM - sa lepsze, choc raczej nie dotyczy to np pierwszych 50 km/ - przekladajac na praktyke - na poczatku pewnie odszedlbys mi - a ja przegonilbym Cie dopiero przy 100-wce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecado Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Poza tym u mnie( nie wiem jak u innych) nie mam objawu turbo dziury. Nie znam się i nie wiem czy to "to", ale - zwłaszcza na biegach +4 czuć kopnięcie "nowej" mocy w okolicy 2.5k obrotów, do 2k po prostu się rozpędza, bez tego wrażenia wciskania. Faktem jest, że pierwszy bieg jest dość krótki i szybko trzeba zmienic ale to tak już jest w dizlowcach . dwójka też długością nie grzeszy, zwłaszcza gdy dynamicznie się spod świateł startuje ;) mnie się to raczej rzadko przytrafia true ważne, żeby szybko 1.kę przełożyć na 2 i szybko na 3, wtedy jest o wiele dynamiczniej niż wkręcając się b. wysoko, imho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 pecado, no i właśnie to jest dziwne ale u mnie ciągnie ;-) równo bez wrażenia załaczenia się turbiny. Hmmm może jej nie mam [ Dodano: 23-04-2009, 09:55 ] ważne, żeby szybko 1.kę przełożyć na 2 i szybko na 3, wtedy jest o wiele dynamiczniej niż wkręcając się b. wysoko, święta prawda, czasem na końcu skrzyżowania, z którego ruszam mam juz 3 bieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 pecado, no i właśnie to jest dziwne ale u mnie ciągnie ;-) równo bez wrażenia załaczenia się turbiny. Hmmm może jej nie mam i to w 1,9 dci jest piękne - płynnie równo i ogniem do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks 1234 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Ale w dci bez FAP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 ważne, żeby szybko 1.kę przełożyć na 2 i szybko na 3, wtedy jest o wiele dynamiczniej niż wkręcając się b. wysoko, imho Święte słowa start diesla na pierwszych metrach jest zawsze gorszy.. ( moje zdanie ) Ostatnio spod świateł brałem się z golfem 1.8 i na 1 odszedł mi z 1m ( teraz się przekonałem żeby jak najszybciej zmieniać na dwójkę ) ale już po wrzuceniu dwójki wyrównałem, potem już trójka i golfa nie ma ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecado Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 pecado, no i właśnie to jest dziwne ale u mnie ciągnie ;-) równo bez wrażenia załaczenia się turbiny. Hmmm może jej nie mam zważ na to proszę, że ja mam parę kucyków i Nm mniej przy podobnej masie budy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecado Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Nie ścigamy się bo po różnych miastach jeździmy? Wracając jednakże do tematu - jeśli ruszam dynamicznie to jedynkę i tak przekładam najpóźniej przed 2.5k obrotów, 2.kę podobnie, dopiero na 3.ce pozwalam się rozkręcić silnikowi do 3k i potem skaczę na 4 - wtedy przy szybkim przełożeniu wracam z obrotami na tyle niewiele, że pełna moc sprężarki jest cały czas dostępna i daje się odczuć radocha z posiadanych Nm Swoją drogą - kto jeździł np. Skodą (może miałem pecha do egzemplarza?) ten wie jak bardzo potrafią cieszyć lekko wskakujące biegi w Megi - swoje zmieniam luźną dłonią praktycznie, nie odrywając łokcia od podłokietnika ;) Oczywiście są to obserwacje dość pobieżne, bądź co bądź nie po to kupiłem taniego w eksploatacji diesla, żeby spalać hektolitry w imię zawstydzania benzyniaków na kazdych światłach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 zważ na to proszę, że ja mam parę kucyków i Nm mniej przy podobnej masie budy To tylko -15KM i -30Nm, ale za to 70kg mniej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Cięcie Zależy jeszcze ile waży kierownik lub kierowniczka A tak na poważnie to efektywne przyspieszanie to nie tylko trzymanie się kurczowo ustalonych obrotów przy przełożeniach, a w szczególności umiejętność oceny sytuacji i wykorzystanie jej na swoją korzyść, do tego również dochodzi czas reakcji i szybkość zmiany biegów. Proszę zapoznać się z regulaminem forum i doczytać tam o zasadach cytowania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecado Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 A tak na poważnie to efektywne przyspieszanie to nie tylko trzymanie się kurczowo ustalonych obrotów przy przełożeniach, a w szczególności umiejętność oceny sytuacji(...) b. dobrze powiedziane. Powinienem był wczesniej dodać, że moje obserwacje to pewnego rodzaju uogólnienie, dla przypadku "start po płaskim przy suchej nawierzchni" Co oczywiście nie zmienia trafności spostrzeżenia Kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 ...zbyt duze dodanie gazu na 1 - to odciecie dopływu paliwa, wiec szybko włączam 2 - i czekam az minie turbo dziura. W tym czasie oczywiscie nawet podrzedna benzynowka jest juz daleko... jakoś nie mogę dojść co robisz źle.... może masz coś popsute? Moje 1.9 szaleje pomiędzy 2 a 4 tys obrotów, a turbo dziury (takiej jak w TDI VW) u siebie nie stwierdzam... Moje 1.9 (120 KM, bez FAP) daje niezły wycisk większości benzynówek (idzie np łeb w łeb z Hondą Civic 1.8 140KM, co mnie bardzo cieszy ;-) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 (...)a turbo dziury (takiej jak w TDI VW) u siebie nie stwierdzam... u mnie również nieznacznie odczuwalna jest "turbo dziura" dla niewprawionego kierowcy praktycznie nieodczuwalna, nie wiem jakie sa zmiany w moim silniku w przeciwieństwie do 120 konnego, ale z tego co widze to mareks 1234 tylko u Ciebie występuje taka sytuacja, a więc stwierdzenie nasuwa się samo - coś masz nie tak w autku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi