opielowski Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Na początku witam wszystkich. Chciałem się dowiedzieć, jak odpowietrzyć układ chłodzenia? Dolałem płynu, lecz trzeba teraz odpowietrzyć układ, z tego co sie dowiedziałem są 2 odpowietrzniki, lecz nie mogę ich znaleźć. Czekam na pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Jak dolałeś tylko a płyn był jeszcze w zbiorniczku to nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek74 Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Są dwa odpowietrzniki jeden przy chlodnicy u góy (czarne pokrętło z lewej strony chłodnicy), drugi na gumowym przewodzie dochodzącym do termostatu (wykreca sie wkrętakiem). WW dotyczy Scenica 1997r. 1.6 8V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 w Scenicu są chyba dwa odpowietrzniki na silniku. Najczęściej zapowietrza się nagrzewnica. Odpowietrzniki przypominają trochę wentylki samochodowe ;-). Dar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb7 Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Gdy płyn chłodniczy był jeszcze w zbiorniczku wyrównawczym, a Ty go tylko dolałeś, to nie trzeba odpowietrzać układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elbandito Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Dołączę się do tematu. Muszę dolać płynu, bo podczas jazdy temperatura skakała do prawie maksymalnej, raz znikała, a innym razem była na prawidłowym poziomie. Do tego czasami zapalał sie check injection. Sprawdzałem i płyn jest na poziomie minimum. Jaki płyn mogę dolać i jaki kolor? Nie wiem jaki jest wlany aktualnie, a dostęp do informacji mam ograniczony, bo jestem w szpitalu 550 km od domu. W piątek prawdopodobnie wracam do domu i nie chcę aby szczeniak sie rozkraczył w trasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 kolego dolej petrygo, choć nie powinna temperatura tak szaleć, może to oznaczać bardziej problemy z termostatem. Na razie dolej płynu i obserwuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elbandito Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Jest tylko jeden kolor tego petrygo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 tak, on jest zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elbandito Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Mam nadzieję, że to wina niskiego płynu. Wcześniej nie było problemów z temperaturą. Dzięki za radę. Doleję petrygo zielony. Jak nie będzie petrygo, to wezmę inny zielony, tylko na dolewkę. Jak wrócę do domu, to wymienię cały i odpowietrzę układ. Dodano: 05 wrz 2013 - 16:39 Niestety. Dolałem płynu, ale nic to nie dało. Nadal zaświeca sie check injection i temperatura szaleje. Najdziwniejsze jest, że jak przyśpieszam, to check injection gaśnie, a jak puszczę pedał gazu lub trzymam go w jednej pozycji, to wywala komunikat i samochód od czasu do czasu zaszarpie. Obroty raczej równe Dodano: 06 wrz 2013 - 14:13 Dodatkowo jest problem z odpalaniem. Jak klikam start, to nic sie nie dzieje, nawet nie kręci. Słychać tylko jak załącza się wentylator. Jak poklikam z 10 razy start, to czasami odpali. Istna ruletka. Teraz samochód stoi w ASO. Zobaczymy co wyjdzie w diagnostyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Słychać tylko jak załącza się wentylator Na chłodnicy? Jeżeli tak, to uwalony jest czujnik temp. silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elbandito Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Mam nadzieję, czujnik to raczej nie majątek. Nie wiem który wentylator. Przy zamknjętej masce mocno go słychac, więc raczej od chłodnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Coś koło 100zł, ale dokładnie nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elbandito Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 A można z uwalonym czujnikiem jeździć? Poza problemami z odpalaniem. Czy może coś innego paść? Dodano: 06 wrz 2013 - 15:35 Na razie wykryli czujnik temperatury wody i zawarcia w instalacji. Podobno jest coś namieszane w instalacji i są rzeczy których być nie powinno. Może poprzedni właściciel coś namieszał, bo auto ma niefabryczne webasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 A można z uwalonym czujnikiem jeździć? Jak najbardziej, żeby dojechać do sklepu i kupić nowy, a potem wymienić. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi