wojtuch Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 aluminiowe są 14" [ Dodano: 2010-11-09, 18:09 ] wiec jak z tym? jezeli 14 aluminiowe to stalowe moga byc inne? [ Dodano: 2010-11-28, 12:10 ] 14" stalowe weszły elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaleks Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) Witam wszystkich Bardzo bym prosił o radę. Ostatnio kupiłem felgi stalowe do mojego Scenica 1.6 16V 2002r. Jednak do konca nie jestem przekonany czy mogę je założyć. Po nr OE 8200026031 wyczytałem, że są to felgi od Scenica II ET tych felg to 45 a do mojego fabryczne to podobno 43. Bede wdzięczny za każdą odpowiedz. -Robak Edytowane 19 Grudnia 2011 przez Robak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Patrzyłeś na to :D http://megane.com.pl/topic/10461-i-scenic-i-ph-ii-rozmiary-felg-i-opon/ Po co kolega Robak się tak wysilał ;) Zastanów się co to jest ET i jak wielka różnica jest między 45 a 43 i wnioski sam wyciągnij. ;) Druga sprawa. Jak już kupiłeś to jaki problem aby to sprawdzić organoleptycznie zakładając na auto ;) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter2204 Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Cześć. Czy felgi z SC II 6.5X16 ET49 z oponami 205/55/16 będą pasowały do scenica I? Wiem , że zgodnie z tabelą na felgi 16 powinny byc inne opony. Czy będzie obcierało o nadkola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Wejdą bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 (edytowane) Tu jest bardzo fajny kalkulator, gdzie i ET można odpowiednie wpisać do planowanej felgi i opony. Po lewej wstawiamy zalecane przez producenta, a po prawej nasze zachcianki. Potem porównujemy jak to wygląda i o ile zmienią się wymiary, rozciągnięcie opony i wysunięcie koła w stosunku do osadzenia. Kalkulator pilnuje także, by nie przesadzić z za wąską oponą o niskim profilu i zbyt szeroką felgą, zmieniając automatycznie na optymalne dla opony wartości. http://www.rimsntires.com/specs.jsp Edytowane 26 Lutego 2012 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santakulos Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Witam. Słuchajcie, zgłupiałem już kompletnie jeśli chodzi o rozmiary opon do Scenic'a. Może mi ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć czy 195/65R15 wejdą do scenic'a I phII? Nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej opinii na ten temat :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasio Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 witam Was, czy mogę prosić o porade... mam możliwość zalupu felg 15'' stalowych firmy Kronprinz - Rader w rozmiarze: ET45 ; 4x100 ; 6,5x15 ; Czy po założeniu opon 195/60 R15 będzie OK. Aha felgi są opisane, że są przeznaczone do Megane II / Scenic II. pozdrawiam i dziękuje michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) Tu masz zalecane wymiary http://megane.com.pl/topic/10461-i-scenic-i-ph-ii-rozmiary-felg-i-opon/ druga tabelka. (jeśli to dla scenica, nie podałeś do jakiego auta, w profilu też pusto, sugeruje się tagiem tematu) Te co chcesz zakupić będą głębiej osadzone, każde o 7mm przekroczy górną granicę ET ale z tymi gumami jakie podałeś nie powinno być problemu. Rozstaw kół zmniejszy Ci się o 14 do 18mm na każdej osi, zależnie od tego jakie ET masz obecnie. Edytowane 6 Listopada 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krolikszaleniec Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Nie wiem czy włożysz 14" felgi do Scenica, i to jeszcze 2,0, tam są duże tarcze i zaciski, 15" felga wchodzi prawie na styk. Oczywiście, że musisz mieć śruby do felg stalowych, są inne niż do aluminiowych. Jak masz felgi aluminiowe to powinny być przykręcone odpowiednimi śrubami. Witam Niedawno nabyłem Scenica z 2001 roku 1,6 benzyna Ja również mam parę pytań związanych z Sceniciem i felgami do niego Zakupiłem felgi aluminiowe 15 i założyłem na nie opony już letnie 195 65 15 Pytania: 1. Czy taki rozmiar opon jest w porządku do tego samochodu? 2. Czy na dobrych śrubach przykręciłem te alusy, bo Scenica kupiłem na stalówkach Lewa śruba do alusów z ruchomym kołnierzem a prawa odrobinę krótsza do stalówek? Regulamin pkt. 5.9 - Enter oraz zasady dodawania fotek ! Tomik Edytowane 16 Marca 2014 przez Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Śruby są identyczne w długości, lewa ma tylko pływający stożek pod łbem. Długość gwintu od stożka do końca śruby jest identyczna zapewne 25mm. Ustaw je tak, by węższa część stożka zaczynała się w tym samym miejscu i wtedy porównaj długości gwintów. Różnica jest na wysokości sześciokątnego łba ale to akurat absolutnie nie ma znaczenia. Edytowane 16 Marca 2014 przez gojgien 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krolikszaleniec Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Czyli wszystko ok? Dobre dałem śruby do alusów? Wolę się upewnić nie bawem będę woził syna w tym samochodzie... Regulamin pkt. 5.9 - Enter Ostatnie pouczenie ! Tomik Edytowane 16 Marca 2014 przez Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Zarówno jedne jak i drugie do alusów są OK. Jeśli oczywiście ta długość i stożek jest do danego modelu alu odpowiednia. Nigdzie nie napisałeś jakie to alu. Różne wynalazki mają różne gniazda na śruby, zarówno w swoim profilu jak i grubości osadzenia śrub. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krolikszaleniec Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Ok bez ENTERA :( Felgi mam takie, nie wiem czy to pomoże w czymś? Ale są oryginalne Renaulte, dekielki mam w garażu jeszcze nie założyłem... Kolego, jednak nie doczytałeś regulaminu dotyczącego dodawania fotek ! Edytowane 16 Marca 2014 przez Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Dokładnie te same mam u siebie w sceniolu drugim. Można przykręcić którymi chcesz. Nie robi to różnicy bo i długość jest odpowiednia i nawet te ze stałymi stożkami trzymają jak powinny. Były takie fabrycznie do alusów zakładane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi