ojciec8x Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Witam. Wczoraj pokazala mi sie lampka w samochodzie z symbolem akumulatora podczas jazdy samochodem. Dzisiaj wsiadam do samochodu, kluczyk w stacyjke i nie dzieje sie absolutnie nic... Znajomy powiedzial mi ze to pewnie alternator, ale po pierwsze nie moge go znalezc a po drugie jesli jest to mozliwe chcialbym to ze znajomym wymienic sam - chwilowo jestesmy jakby zmuszeni do zobienia tego typu rzeczy sami. Prosze o pomoc i wskazowki co mam dalej poczac. Cokolwiek bedzie pomocne i prosze bez glupich zagrywek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnYa Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Samo wyjęcie alternatora wymago trochę pracy - trzeba wymontować najpierw prawą półoś. zdecydowanie odradzam zabieranie się do naprawy jeśli się na tym nie znasz - alternator łatwo uszkodzić a nie jest to tania część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Samo wyjęcie alternatora wymago trochę pracy - trzeba wymontować najpierw prawą półoś. No co Ty!? Alternator w tym silniku jest na samym wierzchu. Wymontowanie to małe piwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnYa Opublikowano 1 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2007 [Cięcie] Może faktycznie w tym silniku jest inaczej - pisałam na podstawie mojego silnika - 1.6 K7M Proszę nie cytować postu 1:1 jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod nim - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 3 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2007 Jak raz Ci sie zapalila w czasie jazdy to najprawdopodobniej zapali sie znowu. A jak stracisz ladowanie jak bedziesz daleko od domu to nic fajnego Mozesz wyciagnac alternator i zobaczyc jak wygladaja szczotki. A co do uszkodzenia to moga byc diody, regulator. Ciezko powiedziec. Kolezanka mnie lekko zszokowala z tymi operacjami, ktore nalezy zrobic aby wyjac alternator. Myslalem, ze we wszystkich megankach jest on ulokowany mniej wiecej jednakowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Czy jest sposób, żeby skontrolować i ewentualnie wymienić szczotki w alternatorze meganki 1.4 16V z końca 99r, bez jego demontażu (wyjmowania z samochodu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 gimak, raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 No to przechlapane, też tak mi się wydawało jak to dzisiaj oglądałem. Dzięki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rustu Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 jestem po wymianie łożysk. alternator wyciągałem sam - procedurę wykonywałem wg instrukcji - po kilkudniowej walce z śrubą trzymającą amortyzator do zwrotnicy udało mi się ją wyciągnąć, lecz sam alternator nie chciał wtedy łatwo wyjść jak to pisało w instrukcji. Wraz ze znajomym po jego wyjęciu (a raczej wyszarpaniu) stwierdziliśmy że nie da rady tamtędy go wsadzić - wepchnąć. Montaż powrotny wykonałem od góry odkręcając kolektor dolotowy - pół dnia roboty i osobiście wydaje mi się że ten sposób jest lepszy. Pozostaje jeszcze fakt wyjęcia gałki - jeśli ktoś nie posiada ściągacza to można też się z tym trochę męczyć. Osobiście polecam wymontowanie alternatora od góry ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi