yarysek Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Witam! Jestem posiadaczem Renault Scenic 2001r wersja po lifcie. Planuję rozbudowę Car audio i mam zamiar zamontować z przodu w drzwiach głośniki 16 cm fabryczne są 13 cm i tu pojawia się problem jak to zrobić żeby nie ingerować w orginalne maskownice głośników (chciałbym żeby wszystko z zewnątrz wyglądało na fabryczne) Z tego co zauważyłem to tapicerka przykręcana jest też w miejscu mocowania głośników a mianowicie trzymana przez same głośniki które są przykręcone do blachy przez wlasnie tapicerke czytałem na forum że trzeba wymontować kielichy i trochę z tych plastików powycinać, Czy da się przerobić fabryczne miejsce pod głośnik tak żeby nie pozbawić tapicerki tego mocowania? Czy muszę z plastików pozbyć się całego fabrycznego mocowania głośników i zamontować dystanse? Co pozbawi tapicerki trzymania w tym miejscu. Czy ktoś z forumowiczów Montował w tym modelu głośniki 16 może ktoś ma jakieś foto jak to zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaku89 Opublikowano 14 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 Ja robiłem to ale w wersji starszej - 9X rok. Jest z tym nieco przerabiania ale nie ma większych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarysek Opublikowano 14 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 Hmm no zadużo sie nie dowiedziałem. Wiem że w starszej wersji było raczej to samo powiedz mi czy muszę pociąć tapicerkę do tego stopnia żeby pozbawić ją trzymania w miejscu mocowania głośnika ? I czy nie ma problemów z montażem orginalnej maskownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaku89 Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Problemów z montażem oryginalnej maskownicy nie ma, ale sposób jest inny, w każdym razie mnie wyszło tak, że trzeba było "pozbawić ją trzymania w miejscu mocowania głośnika". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszryszawy Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 Oto mój projekt i realizacja wymiany głośników. Na wstępie zacznę od tego, że w samochodzie słucham muzyki na poziomie średnim (tzn. nie lubię gdy nie słyszę swoich myśli). W konkursach Car Audio nie zamierzam brać udziału. W aucie zależy mi przede wszystkim na czystym brzmieniu z przyzwoitym miękkim basem. Sopran mam idealny. Głośniki z przodu wymieniłem na 16 cm aby bardziej poprawić dynamikę odsłuchu w dolnym paśmie (mocniejszy bas). Wymiana polegała na n/w czynnościach : Po ściągnięciu maskownicy w drzwiach demontaż głośników 13 cm. Wycięciu z otworu głośnika w drzwiach plastikowego elementu tzw. daszka. Pomaga to w swobodnym montażu większego głośnika oraz w lepszej jego pracy (połowa tylnej części głośnika, zaraz przy magnesie, byłaby zasłonięta). Dorobienie dystansów (2 szt.) płyta sklejka (klejona warstwowo, ma dużą wytrzymałość) o wymiarach śr. zewnętrzna 15,5 cm śr. wewnętrzna 13 cm. oraz grubość 1,5 cm. Wywierceniu w dystansach 4 otworów pod głośniki. De facto otwory te pasują wraz z otworami w drzwiach (które są owalne) co umożliwiło mi montaż głośnika bezpośrednio na 4 wkrętach (głośnik + dystans + drzwi). Pomalowaniu dystansów w kolorze tapicerki. Dokupieniu 8 szt. wkrętów fi. 4,5 o długości max. 4,5cm. Podłączeniu głośnika i jego montażu wraz z dystansem do drzwi (bez konieczności ingerowania w maskownicę). Głośniki sklasyfikowane jako 16 cm. (6,5") w zależności od modelu i marki różnią się od siebie niewiele rozmiarami. Te moje szesnastki umożliwiły mi bezproblemowy montaż. Efekt końcowy bez porównania (szesnastki grają o niebo lepiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapi Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) cięcie takie małe pytanie - czym malowałeś tą sklejkę ? zwykły lakier w spray'u z OBI da radę ? Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Nie cytujemy postu w całości odpowiadając bezpośrednio pod nim. damiar Edytowane 27 Listopada 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Ja do swojej Megany (I) kupowałem gotowe dystanse na allegro, do Scenica powinny pasować, czy się myle, to mnie poprawcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartesss Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 a jak jest z montażem ewentualnej zwrotnicy? Gdzie się ją montuje? Gdzie jest stara maskownica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qcoo Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 @tomaszryszawy - jaki to producent i model głośników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi